Transzwemster Lia Thomas zal nooit kunnen deelnemen aan WK's of Olympische Spelen

 do 13 juni 2024 21:18
Lia Thomas is 25 jaar jong.
Lia Thomas is 25 jaar jong.

De Amerikaanse Lia Thomas (25) heeft haar beroepsprocedure tegen de Internationale Zwemfederatie World Aquatics verloren. Dat betekent dat de transzwemster nooit zal kunnen deelnemen aan internationale competities.

Lia Thomas werd twee jaar geleden in één klap wereldberoemd.

 

De transzwemster won toen de 500 yards bij de vrouwen op de Amerikaanse universiteitskampioenschappen. Dat leidde tot veel commotie, omdat Thomas als man werd geboren.

Tegenstanders voerden aan dat ze profiteerde van een oneerlijk fysiologisch voordeel.

De Amerikaanse zwemster droomde van deelname aan de Olympische Spelen, maar World Aquatics stak daar met een nieuwe regelgeving snel een stokje voor.

De Internationale Zwemfederatie legde vast dat atleten enkel mogen deelnemen aan vrouwenwedstrijden als de transitie naar vrouw plaatsvond voor de twaalfde verjaardag of voor het begin van de puberteit.

Thomas begon pas op haar twintigste aan die transitie.

Ik ben diep teleurgesteld.

Lia Thomas

De Amerikaanse ging niet akkoord met de regel en stapte begin dit jaar naar het Internationaal Sporttribunaal TAS. Ze argumenteerde dat de bepalingen van World Aquatics "ongeldig en onwettig" zijn en dat ze haar "discrimineren."

Het TAS verwierp het beroep van Thomas en gaf aan dat ze "geen belang heeft om het transgenderbeleid van World Aquatics aan te vechten."

World Aquatics noemde de beslissing van het TAS een goede zaak. "We zetten een grote stap voorwaarts in onze inspanningen om de vrouwensport te beschermen", zo klinkt het.

Thomas gaf in een korte reactie aan "diep teleurgesteld" te zijn.

Gerelateerd: