Ga naar de inhoud

Bij Leipzig topschutter, bij de Duivels geen goal sinds 2022: "Maar Openda vult zijn rol nog perfect in"

 vr 7 juni 2024 07:48
Openda baalt na een gemiste kans tegen Montenegro.
Openda baalt na een gemiste kans tegen Montenegro.

Doelpuntenmachine bij zijn club, naarstig op zoek naar eindelijk nog eens een verlossende treffer voor de Rode Duivels. Loïs Openda kon ook tegen Montenegro geen einde maken aan zijn droogte bij de nationale ploeg. "Je moet hem gewoon vertrouwen blijven geven", ziet zijn voormalige beloftebondscoach Jacky Mathijssen.

18 november 2022. In de oefeninterland tegen Egypte net voor het WK in Qatar vond Loïs Openda voor het laatst de weg naar het net voor de Rode Duivels.

 

2 goals in 17 wedstrijden in de Belgische kleuren: in vergelijking met zijn straffe statistieken voor zijn clubs een opvallend contrast. 

seizoen club competitiegoals expected goals
2020-2021 Vitesse 10 8,4
2021-2022 Vitesse 18 18,2
2022-2023 Lens 21 18,4
2023-2024 RB Leipzig 24 22,1

Sinds dat laatste doelpunt tegen Egypte kwam Openda niet meer tot scoren in zijn laatste 12 interlands, waarvan weliswaar de helft korte invalbeurten waren. 

 

Toch doen de misser(tje)s, onder meer woensdag tegen Montenegro, de druk misschien wel toenemen. Bijna steeds overpresterend bij zijn clubs wanneer we competitiegoals en expected goals vergelijken, maar bij België al anderhalf jaar droog. 

Totaal geen extra druk in de schaduw van Lukaku

Begint die doelpuntenarmoede in de Belgische kleuren stilaan te wegen op Openda? 

 

“Als spits heb je altijd periodes waarin je wedstrijden beslist en waarin dat net een beetje minder lukt. Op het EK voor beloften lukte het voor hem ook niet bij ons", herinnert Jacky Mathijssen, zijn voormalige coach bij die beloften, zich nog. 

 

"Maar ondanks het feit dat het een belangrijk toernooi was, wist ik ook dat dat erbij hoort bij alle spitsen. Je moet jonge voetballers zoals hij vooral vertrouwen geven."

 

En dat deden Mathijssen en zijn staff ook in een gelijkaardige situatie als nu. "We vroegen hem om gewoon te blijven doen wat we hier van hem vragen en dan zouden die doelpunten vanzelf komen. En zo werd hij all-time beloftetopschutter.”

Ik zie Openda ruimtes creëren, zijn snelheid gebruiken, opduiken voor de goal … Op dat vlak is de invulling van zijn rol perfect.

Jacky Mathijssen, voormalig coach van Openda bij de beloften

“Wat dat betreft doet Loïs nog perfect wat van hem gevraagd wordt. Ik zie hem ruimtes creëren, zijn snelheid gebruiken, opduiken voor de goal … Op dat vlak is de invulling van zijn rol perfect. Als de coach en de rest van de staf hem vooral zeggen dat te blijven doen, dan komt alles goed", gaat hij verder.

 

Van mogelijk verlammende druk bij de nationale ploeg is volgens Mathijssen totaal geen sprake. "Gevestigd international zijn in de schaduw van Lukaku zoals Openda, ik zie daar totaal, maar dan ook totaal geen extra druk uit voortkomen.” 

 

Met één doelpuntje en nog een extra vertrouwensboost kan de trein voor Openda misschien wel helemaal vertrokken zijn bij de Rode Duivels.

Gerelateerd: