Ga naar de inhoud

Robert Stannard krijgt dopingschorsing die al verlopen is en unieke geldboete opgelegd door UCI

 di 4 juni 2024 20:31
Robert Stannard kwam de voorbije jaren uit voor Alpecin-Deceuninck.

De Internationale Wielerunie (UCI) heeft Robert Stannard een schorsing van vier jaar opgelegd. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in de zomer van 2018 van start en is dus intussen al verlopen. De 25-jarige Australiër krijgt ook een eerder unieke geldboete: goed voor 70 procent van zijn salaris in 2018 en 2019.

In 2018 en 2019 schommelden de bloedwaarden van Robert Stannard in zijn biologisch paspoort om onverklaarbare redenen.

 

Het antidopingtribunaal van de UCI oordeelde dat de Australiër een verboden middel moet gebruikt hebben. Hij krijgt om die reden een schorsing van vier jaar die ingaat op 17 augustus 2018, de eerste dag waarop de afwijkingen zich voor deden. Sinds augustus vorig jaar was hij al voorlopig geschorst.

 

Ook 70% van zijn jaarsalaris dat seizoen moet de Australiër afgeven.

 

Stannard heeft een maand om beroep aan te tekenen tegen de beslissing bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS). Vorig jaar gaf hij al aan "nooit opzettelijk een verboden middel te hebben gebruikt".   

 

De renner zit sinds deze winter zonder ploeg. De voorbije twee jaar reed hij voor Alpecin-Deceuninck. Hij kwam voordien uit voor Mitchelton-Scott (nu Jayco AlUla), waarvoor hij in 2021 zesde werd in de Brabantse Pijl.