Ga naar de inhoud

Overzicht buitenlandse competities: wie kroonde zich tot kampioen, wie degradeert en wie promoveert?

 ma 3 juni 2024 10:59
Opperste geluk bij Groningen. Waar in Europa mochten ze nog vieren? En waar was de droefenis groot?

Het doek is gevallen over het voetbalseizoen 2023-2024. We weten allemaal wie de winnaars en verliezers waren in de Belgische competitie, maar wat is de eindbalans in de grote Europese landen? Een overzicht. 

Nederland

Kampioen: PSV

In de Eredivisie werd al snel duidelijk wie met de landstitel aan de haal ging. PSV begon verwoestend aan de competitie en liet pas op speeldag 18 in januari voor het eerst punten liggen. De Eindhovenaars eindigden het seizoen met 7 punten voorsprong op vicekampioen Feyenoord en verloor maar één keer in de competitie.

 

Degradanten: Vitesse, Volendam en Excelsior

Vitesse en Volendam waren de zwakke broertjes van de Eredivisie-klas van 2023-2024.

 

Vitesse eindigde troosteloos laatste met maar 6 punten. Al kreeg het wel een puntenaftrek van 18 punten te verduren "vanwege de uitzonderlijke ernst en omvang van de overtredingen van het licentiesysteem".  Maar zelfs zonder de mindering zou de club uit Arnhem wegzakken uit de hoogste klasse. 

 

Volendam is het tweede slachtoffer van de degradatiestrijd. De club uit Noord-Holland eindigde voorlaatste en mag na twee seizoenen terug een retourticketje boeken naar tweede klasse. 

 

Na een afvallingsrace in de barragewedstrijden is er ook nog een derde slachtoffer gevallen. Excelsior  weerde zich kranig in het play-offsysteem voor het laatste, maar ging finaal toch in de boot tegen de Brabanders van NAC Breda. Volgend seizoen nog maar 2 clubs uit Rotterdam dus en geen 3 meer.

 

Promovendi: Willem II, Groningen en NAC Breda

De kampioen in de Keuken Kampioen Divisie komt uit het Brabantse Tilburg. Willem II voetbalde zich in de annalen van de Nederlandse tweede klasse. Peter Maes was de architect van het succesverhaal. 

 

De Tilburgers kenden een slechte seizoensstart, maar konden met de komst van Peter Maes toch nog de titel en de daarbij horende promotie veroveren. 

 

Wat de tweede stijger betreft, kunnen we terugblikken op een rollercoaster van emoties. In Kerkrade dan toch. Daar dachten de spelers en supporters van Roda JC op de voorlaatste speeldag even dat ze promoveerden door virtueel puntenverlies van concurrent Groningen. Een veldbestorming was het gevolg van de uitzinnige vreugde. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat was buiten Thom van Bergen gerekend. Hij scoorde in minuut 90+5 de gelijkmaker voor Groningen waardoor de beide clubs op de laatste speeldag in een onderling duel mochten strijden voor het tweede promotieticket. 

 

Groningen trok het laken naar zich toe en won 2-0. Groningen naar de Eredivisie en wederom een veldbestorming. Deze keer een legitieme. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij het promovenduskliekje is nog een derde club gekomen. NAC Breda eindigde 8e(!) in de reguliere competitie, maar wist zich via de Nederlands play-offs toch op te werken naar de Nederlands eerste klasse.  

Engeland

Kampioen: Manchester City

In Engeland was het spannend tot op de laatste speeldag. Uiteindelijk trok Manchester City aan het langste eind in een tweestrijd met Arsenal. De Citizens kronen zich zo voor de 4e keer op rij tot landskampioen van Engeland. Feesten geblazen voor Rode Duivels Kevin De Bruyne en Jeremy Doku

 

 

Degradanten: Sheffield United, Burnley en Luton Town. 

Het liedje van de promovendi van 2022-2023 is na een seizoen al uitgezongen. Een verlengd verblijf zat er voor geen van de drie in dit seizoen. Degradatie was hun deel. 

 

Promovendi: Leicester City, Ipswich Town en Southampton. 

Ook de nachtmerrie van twee van de drie degradanten van 2022-2023 heeft niet lang geduurd. Leicester werd kampioen en steeg rechtstreeks. Zo keert het meteen terug naar de hoogste klasse van het Engelse voetbal. 

 

Ook Southampton maakt na een seizoen afwezigheid meteen zijn comeback. The Saints konden via play-offs een ticketje bemachtigen voor de Premier League. Dit alles ten koste van Leeds. Voor hen duurt de slechte droom van de Championship nog minstens een jaartje langer. 

 

Een opvallende nieuwkomer is Ipswich Town. The Tractor Boys speelden vorig jaar nog in League One en stomen nu dus meteen door naar het hoofdpodium. Zo keert Ipswich na 22 jaar afwezigheid terug naar het hoogste niveau. 

Duitsland

Kampioen: Bayer Leverkusen 04

Er stond geen maat op de Duitse landskampioen dit jaar. En nee, dat was dit jaar niet Bayern München, maar wel Bayer Leverkusen. Leverkusen domineerde onder het bewind van Xabi Alonso de competitie van speeldag 1 tot 34 en verloor geen enkele wedstrijd. Gevolg? 90 op 102. 

 

Degradanten: SV Darmstadt en FC Köln

Lang heeft het verhaal van SV Darmstadt niet geduurd in de Duitse hoogste klasse. Na een seizoen zakt het meteen terug naar de 2. Bundesliga. Het won maar 3 wedstrijden en slikte 86 doelpunten in 34 wedstrijden. De afgelopen 10 seizoenen slikte geen enkele ploeg meer tegentreffers dan de nieuwkomer. 

 

Na 5 jaar is ook het Bundesliga-verhaal van Keulen voorlopig voorbij. Met maar 5 overwinningen degraderen ze onherroepelijk naar tweede klasse. Een troost: in hun geschiedenis promoveerde de Keulenaars telkens na maximum 2 seizoenen al opnieuw naar het hoofdtoneel. Auf Wiedersehen dan maar?

 

Promovendi: St. Pauli en Holstein Kiel

De eerste nieuwkomer die de Duitsers mogen verwelkomen is Sankt Pauli. De kampioen van de Duitse tweede liga keert na 13 seizoenen terug naar de Bundesliga. Ook in het Duitse Hamburg lijkt de veldbestorming terug helemaal in de mode.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat gaat ongetwijfeld vuur geven. De tweede grote club uit Hamburg staat bekend om hun fanatieke en communistische aanhang. De supporters gaan er alles aan doen om hun ploeg vooruit te stuwen aan de top van het Duitse voetbal.

 

De tweede nieuwkomer is echt een nieuw gezicht. Holstein Kiel promoveert voor het eerst sinds de invoering van Bundesliga naar het hoogste niveau. Afwachten of het team zich ook zal kunnen wapenen om langer dan een jaar op het hoofdpodium te acteren. 


Opvallend: bijna hadden we 3 dalers en 3 stijgers. Bochum moest opdraven in de barragewedstrijden tegen Fortuna Düsseldorf, de derde van de 2. Bundesliga. In de heenwedstrijd ging de Bundesliga-ganger kansloos onderuit in eigen huis met 0-3. Boeken toe, denk je dan. 


Niks was minder waar. In de terugwedstrijd pakte Bochum uit met een Duitse remontada. Het won 0-3 en verlengde zijn verblijf in de Bundesliga met minstens een jaar na strafschoppen. 

Frankrijk

Kampioen: Paris Saint-Germain 

Qui d'autre? Ook dit jaar kon geen enkele Franse ploeg de Parijzenaars het vuur aan de schenen leggen. Onder leiding van Luis Enrique cruisede PSG naar zijn 8e titel in 10 jaar tijd. Benieuwd of de concurrentie hen volgend jaar wat meer kan bedreigen nu sterspeler Kylian Mbappé vertrekt bij de landskampioen. 

 

Degradanten: Clermont, Lorient en Metz

Na drie seizoenen op het hoogste niveau dooft de kaars van Clermont Foot. De club kon na een mooie 8e plaats van vorig seizoen niet bevestigen na het vertrek van sterkhouder Alidu Seidu. Ligue 2 is volgend jaar hun deel. 

 

Het tweede team dat zijn koffers mag pakken is Lorient.  Na 4 seizoenen in de rechterkolom mag de Bretoense havenstad zich opmaken voor de Franse tweede divisie. Een derby minder voor het Rennes van Rode Duivel Arthur Theate

 

Bij dat duo is ook nog Metz komen. Zij overleefden de twee barragewedstrijden tegen Franse traditieclub Saint-Etienne niet. 

 

Promovendi: Auxerre, Angers en Saint-Etienne

De kampioen uit de Ligue 2 komt uit het Bourgondische Auxerre. AJ Auxerre keert na een seizoen op een niveau lager meteen terug als kampioen naar de Ligue 1. Of Les diplomates zich kunnen handhaven volgend seizoen is natuurlijk een ander paar mouwen. 

 

De tweede in het rijtje stijgers is Angers. Net als Auxerre keren zij na een jaar al terug naar de Ligue 1. 

 

Het aantal promovendi is nog aangedikt door Les Verts van Saint-Etienne. De traditieclub maakt na twee jaar opnieuw zijn opwachting op het hoogste niveau na winst in de dubbele confrontatie tegen Metz. De promotie is een enorme opluchting voor de club en haar supporters. 

Gerelateerd:

Spanje

Kampioen: Real Madrid

Even leek La Liga zich te mogen voorbereiden op een Leicester-scenario. Girona verbaasde vriend en vijand. Op speeldag 17 bevonden de Catalanen zich nog op het hoogste schavotje. Was er een nieuw voetbalsprookje in de maak? 

 

Dat was buiten Real Madrid gerekend. Los Blancos kwamen halverwege de competitie op kruissnelheid en gaven de koppositie niet meer af. Geen happy end voor Girona, wel een 36e landstitel voor Real Madrid. 

Degradanten: Granada, Almeria en Cadiz

Granada was in hetzelfde bedje ziek als Burnley in Engeland. Vorig jaar kampioen op het tweede niveau, nu degradant. Op de laatste speeldag kreeg het zelfs een 7-0 om de oren van seizoensrevelatie Girona. 


Almeria kon zich vorig seizoen maar ternauwernood handhaven in La Liga. Dit jaar was het wel 'prijs'. De club van Belg Largie Ramazani kon maar 3 van zijn 38 wedstrijden winnen en moest dus vrede nemen met een voorlaatste stek. Tijd voor Ramazani om andere oorden op te zoeken? 

 

Geen twee zonder drie.

 

Cadiz zet zich als derde op het lijstje van degradanten. Met 5 punten onder de veilige zone, mag de Spaanse kuststad zich na 4 seizoenen weer bewijzen in de Segunda División. 


Promovendi: Leganes, Valladolid en ?

Leganes mag zich na 3 jaar weer tonen op het hoogste strijdtoneel. Het werd kampioen met een minieme marge van twee punten op achtervolger Valladolid, dat ook stijgt naar La Liga. 

 

Naar de derde promovendus is het nog gissen, maar het laatste plekje is duur. Er zijn nog 5 ploegen in de running, waaronder Eibar, Espanyol en Gijon. 

Italië

Kampioen: Internazionale

In Italië stond er geen maat op Inter. Met een overwinning tegen stadsrivaal en eerste achtervolger Milan pakte het 5 speeldagen voor het einde zijn 2e Scudetto in 4 jaar tijd. De eindbalans? 19 punten voorsprong op de tweede en slechts twee verloren wedstrijden. 

 

Degradanten: Salernitana, Sassuolo en Frosinone

Na drie seizoenen aanmodderen op het hoogste niveau stopt de Serie A-klok nu toch met tikken voor Salernitana. Met slechts 2 winstpartijen eindigde het troosteloos laatste. 

 

Na elf seizoenen verdwijnt er ook een vaste waarde. Sassuolo eindigde voorlaatste en kende een rampjaar. Het zal zaak zijn voor de Serie A-ganger om meteen weer op te klimmen. 

 

De derde en laatste degradant kende wellicht de grootste teleurstelling. Frosinone leek gered tot concurrent Empoli in minuut 93 de 2-1 tegen de netten trapte tegen het AS Roma van Daniel De Rossi. Empoli beleefde een delirium, Frosinone zat in zak as.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Promovendi: Parma, Como en Venezia

Traditieclub Parma keert terug op het hoogste niveau als kampioen van de Serie B. De ex-club van Gianluigi Buffon degradeerde in 2021, maar is nu dus terug van weggeweest. 

 

Een opvallende nieuwkomer is Como. De Italiaanse club speelde in 2019 nog in de Serie D, maar klom in 5 seizoenen tijd op naar de hoogste klasse. Nog een leuk weetje: ex-topspeler Cesc Fabregas is de coach van Como. Tevens de club waar hij zijn schoenen aan de haak hing. 

 

Ook de derde van de Serie B is erin geslaagd om zich een ticketje cadeau te doen voor het Italiaanse kampioenenbal. Via een afvallingsrace zorgde Venezia ervoor dat het volgend jaar zijn modieuze truitjes weer kan tonen aan de voetbaltop.