Ga naar de inhoud

Geen medailles voor Oshin Derieuw, Vasile Usturoi en Victor Schelstraete op het EK boksen

 di 23 april 2024 19:02

Het EK boksen in Belgrado is niet goed afgelopen voor de Belgische kopstukken. Oshin Derieuw kwam op één kamp van een medaille, maar ze moest het hoofd buigen tegen het eerste reekshoofd uit Rusland.

Op het EK boksen van 2022 behaalde België met Vasile Usturoi (goud) en Victor Schelstraete (brons) nog twee medailles. Twee jaar later hadden beide mannen minder succes.

Vooral de nederlaag van Usturoi is zorgwekkend, zeker met het oog op de Olympische Spelen. Hij ging er in zijn eerste kamp meteen uit tegen de Ier Adam Hession, met een droge 0-5 dan nog.

Schelstraete wist zijn Ierse tegenstander - Jack Michael Marley - wel te verslaan, maar hierna botste hij op de tot Azeri genaturaliseerde Cubaan Loren Alfonso Dominguez. Die veroverde op de laatste twee WK's goud en zilver en was ook al goed voor brons op de Spelen van Tokio.

Schelstraete deed het desondanks goed tegen Alfonso, wat hoopvol is met het oog op olympische kwalificatie. In tegenstelling tot Usturoi is die nog niet zeker voor Schelstraete. Hij moet zich nog zien te plaatsen op het toernooi in Bangkok.

Ook Oshin Derieuw mag al op haar twee oren slapen voor Parijs, al had ze natuurlijk gehoopt op het EK vertrouwen te tanken. Tegen Luca Anna Hamori had ze een extra zetje van de VAR nodig om te kunnen winnen, want de kamprechters hadden de zege met 3-2 aan de Hongaarse gegeven.

Een zege tegen de Russin Albina Moldazjanova volstond voor minstens brons. Maar Derieuw had het moeilijk tegen de vinnige Moldazjanova, het eerste reekshoofd, ook al viel die op het einde wat stil.

Het kwaad was dan al geschied en dat leek Derieuw ook te beseffen. Ze ging haar opponente al feliciteren voor het verdict van de scheidsrechters uit de bus kwam.