Ga naar de inhoud

Hermans: "Bocht was niet zo gevaarlijk, zoeken zelf soms de limieten te hard op"

 do 4 april 2024 18:38
Quinten Hermans rijdt in het groen in het Baskenland.

Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck) was een van de renners die betrokken waren bij de zware valpartij in de Ronde van het Baskenland, maar bij de groene trui viel de schade gelukkig mee. Na de finish deed hij zijn verhaal van de val. "Ik heb zo weinig mogelijk rond mij gekeken. Ik heb al genoeg valpartijen gezien."

Quinten Hermans, die in het groen rijdt in het Baskenland, ging zelf ook neer maar kon de rit gewoon uitrijden. "Ik heb er eigenlijk zelf niet veel van gezien. Ik lag er wel bij, maar kon het een beetje ontwijken door het bosje in te rijden. De meesten lagen daar al voor. Ik ben bij de gelukkigen. De schade valt goed mee."

 

Na zijn val ging Hermans vrij snel weer door. "Ik probeerde zo weinig mogelijk rond te kijken. Er zijn mensen van de ambulance die hun werk moeten doen. Ik heb al genoeg valpartijen gezien en dat is nooit fijn."

 

Wat was de oorzaak van deze val? "Ik kwam niet helemaal voorin aan in de bocht. Ik denk dat de renners het een beetje verkeerd hadden ingeschat want er lagen veel hobbels in die bocht en ze schrokken daar denk ik van. Ze verloren zo hun remmoment en de bocht was misschien wat scherper dan gedacht. Ik denk dat de tweede of derde renner daar al de lijn verloor."

 

Was het parcours dan te gevaarlijk? "Dat kan ik niet zeggen. Ik denk niet dat het echt een gevaarlijke bocht was. Ik denk dat we zelf soms te hard de limieten opzoeken."

Boomwortels als oorzaak? "Plots stuiter je in het rond"

De hobbels waar Hermans het over heeft, zouden weleens de oorzaak van de val kunnen zijn. Ook andere renners wijzen naar het wegdek. "Het was in de afdaling van de eerste steile klim. De weg was heel hobbelig, en we streden voor de posities. Helaas gingen we iets te snel, op die hobbelige weg", vertelde de Deen Mattias Skjelmose.

 

"Er was niets aan te doen. Enkele renners crashten en veel anderen gingen erover heen. Heel ongelukkig. En niemands fout, denk ik."

 

Plaatselijke profwielrenner Mikel Bizkarra bevestigde het slechte wegdek op X: "Op die weg zitten veel boomwortels onder het asfalt die de weg erg hobbelig maken. Je ziet ze niet, maar zonder dat je het merkt, stuiter je in het rond, en als je geen goede grip op je stuur hebt is het "makkelijk" om in de lucht gegooid te worden."

Milan Vader: "Ik dacht maar aan één ding: gaan kijken hoe het met Jonas was"

"Ik was gelukkig een beetje naar achteren gezakt", vertelt Milan Vader, ploegmaat van Jonas Vingegaard. "Misschien was het een onderbuikgevoel. Toen kwam ik in die bocht en zag ik iedereen liggen, inclusief Jonas."

 

"Ik had het er even moeilijk mee. Wat ik zag was niet lekker. Ik dacht maar aan één ding: mij omdraaien om te gaan kijken hoe het met Jonas ging. Ik ben blij dat hij bij bewustzijn is nu."

 

Sepp Kuss: "Ik heb niets van de valpartij gezien want ik zat wat verder. Toen ik er voorbij reed, zag ik verschillende renners en ploegmaats liggen. Dat is altijd zwaar. Dat Jonas bij bewustzijn is, is zeker positief. Het is afwachten hoe zwaar hij geblesseerd is."