Ga naar de inhoud

Ruilen de 3x3-toppers van Team Antwerp België voor Bahrein? Team Riffa is in de maak

 do 15 februari 2024 20:31
Team Antwerp won vorig jaar één WorldTour-manche, in Lausanne.
Team Antwerp won vorig jaar één WorldTour-manche, in Lausanne.

Opschudding in het 3x3-wereldje: de Belgen van Team Antwerp TOPdesk zijn benaderd door Bahrein. De golfstaat wil Team Riffa oprichten met Belgische topspelers. "Er is nog geen contract getekend", klinkt het bij Team Antwerp.

Team Antwerp is al enkele seizoenen het sterkste (en ook enige) professionele 3x3-team dat ons land rijk is. Omdat de meeste spelers uit de regio afkomstig zijn of in Antwerpen wonen, lag de naam van het team destijds dan ook voor de hand.

 

Met olympiër Nick Celis als drijvende kracht klom de ploeg de voorbije jaren op tot de wereldtop in 3x3 en was Antwerp een van de toonaangevende teams in de WorldTour.

 

Vorig jaar won Team Antwerp, dat teert op een kransje van 5 à 6 profspelers, onder meer de WorldTour-manche in Lausanne. Op de WorldTour Masters sneuvelde Antwerp eind vorig jaar in de halve finales.

 

Dat gebeurde inmiddels zonder Nick Celis, die in de loop van vorig jaar door de Vlaamse basketbalfederatie geschorst is in het fraudedossier dat losbarstte na het WK 3x3 in eigen land.

 

(lees voort onder de foto)

Dennis Donkor
Dennis Donkor in actie voor Team Antwerp.

Spelen voor Riffa, trainen in Antwerpen?

Nu verbindt het team zijn naam dus mogelijk aan Riffa, een stad in Bahrein. Dankzij die deal hoopt de ploeg nog verder te kunnen professionaliseren en zo ook sportief nog stappen vooruit te zetten. Om te trainen zou Antwerpen wel gewoon de thuisbasis van het team blijven.

Het is allerminst zeker.

Team Antwerp

In een kort persbericht geeft Team Antwerp wat tekst en uitleg.

 

"Een project gefinancierd door de autoriteiten in Bahrein heeft de spelers benaderd om voor hun team Riffa te spelen. Op die manier wenst de stad Riffa meer wereldwijde naamsbekendheid te creëren", klinkt het.

 

"Bahrein organiseert in 2024 voor het tweede jaar op rij een World Tour in Manama. In ruil voorzien zij de middelen voor een professionelere omkadering van de spelers."

 

"We begrijpen dat het vreemd is dat op de FIBA-website al melding wordt gemaakt van team Riffa, maar er werd nog geen contract getekend waardoor het allerminst zeker is of dit alles werkelijk zal plaatsvinden."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hofleverancier nationale ploeg

Wat de gevolgen zijn van de deal met Bahrein voor de financiële steun die het team geniet van de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen is op dit moment nog niet bekend. 


De spelers van Team Antwerp -  Caspar Augustijnen, Bryan De Valck, Dennis Donkor, Jonas Foerts en de recent uit China teruggekeerde Thibaut Vervoort - hadden tot nog toe immers een topsportcontract bij Sport Vlaanderen.


Ook de impact op het olympische traject van de Belgen is op dit moment nog onduidelijk. Team Antwerp is immers de hofleverancier van de nationale ploeg.

 

Eind mei vindt in het Hongaarse Debrecen het kwalificatietoernooi plaats waar België zich voor de 2e keer op rij wil proberen te plaatsen voor de Olympische Spelen. In Tokio veroverden onze landgenoten nog de harten met een knappe en onverwachte 4e plaats.

Thibaut Vervoort
Thibaut Vervoort op de Olympische Spelen van Tokio.