Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Ronde van Vlaanderen ondergaat enkele kleine parcoursveranderingen: "Veel beter overzicht"

 do 15 februari 2024 14:53
Lotte Kopecky en Tadej Pogacar waren vorig jaar de winnaars.

Op 31 maart rijden de mannen en de vrouwen weer hun Ronde van Vlaanderen. Voor de start keert het peloton zoals afgesproken terug naar Antwerpen, de finale blijft onveranderd. Al is er wel lichtjes gesleuteld aan het parcours. "Voor de veiligheid", klinkt het bij organisator Flanders Classics.

Sinds 2022 ontvangen Antwerpen en Brugge afwisselend de start van de Ronde. Vorig jaar was Brugge aan de beurt, nu weerklinkt het startschot op zondag 31 maart opnieuw op de Grote Markt van Antwerpen.

 

Nieuw is dat het peloton niet onmiddellijk naar Linkeroever rijdt. De renners fietsen zo'n 5 km geneutraliseerd door de Antwerpse binnenstad. De officiële start ligt zo aan het Galgenweel op Linkeroever.

 

Ook de aanloop naar de Vlaamse Ardennen ziet er anders uit. In die eerste 100 km trekt het peloton door de Dorpen van de Ronde. Dat zijn dit jaar Sint-Niklaas, Hamme, Haaltert, Herzele en Zottegem. Herzele en Zottegem ontvangen ook de vrouwenwedstrijd. Zij starten opnieuw op de Markt in Oudenaarde.

 

De finale begint op 45 km van de aankomst met de Koppenberg. De aanloop naar de Bult van Melden werd bij de mannen gelijkgetrokken met die bij de vrouwen.

 

"Een keuze voor gelijkheid, maar vooral in functie van veiligheid", aldus koersdirecteur Scott Sunderland.

 

"Concreet houdt deze wijziging in dat de renners na de eerste beklimming van de Paterberg over wegen zullen rijden waar het overzicht veel beter te houden zal zijn. We maken de aanloop naar de Koppenberg meer rechttoe rechtaan."

 

De mannen- en vrouwenwedstrijd krijgen vervolgens een ongewijzigde en identieke finale richting Oudenaarde. De absolute ontknoping volgt opnieuw op de Oude Kwaremont en Paterberg. De finish ligt 13 km verderop. De aankomst van de mannen is voorzien omstreeks 16.30u, de eindfase bij de vrouwen rond 17.45 u.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.