Ga naar de inhoud

Revolutie in het voetbal op til? "Deze zomer wordt testfase rond blauwe kaart geïntroduceerd"

 do 8 februari 2024 16:23

Staan we voor een revolutie in het voetbal? The Telegraph pakt donderdag uit met een opvallende primeur. Volgens de Engelse kwaliteitskrant wordt er morgen door de IFAB aangekondigd dat er een proefproject rond blauwe kaarten start. Spelers zouden dan tijdelijk uitgesloten worden.  Bij de FIFA noemen ze de berichten "voorbarig".

Voetbal met gele en rode kaarten: het is een concept dat al sinds mensenheugenis mee het verloop van voetbalwedstrijden bepaalt.

Volgens The Telegraph is er evenwel een historische verandering op til. De krant pakt namelijk uit met de primeur dat er straks ook een testfase met blauwe kaarten zal starten.

Dat wil de IFAB, het orgaan dat de voetbalreglementen vastlegt, naar verluidt vrijdag aankondigen.

 

Blauwe kaarten zouden uitgedeeld worden aan spelers die een cynische fout maken - denk aan een gevaarlijke counter afbreken met een professionele fout - of zich misdragen. De 'bestrafte' moet dan 10 minuten naar de kant 

Twee keer blauw óf blauw plus geel zou gelijkstaan aan rood.

In het hockey bestaat er al een strafbankje.

The Telegraph schrijft dat de testfase deze zomer zou starten. Nog niet in de topcompetities, maar wel in toernooien zoals de FA Cup.


Helemaal nieuw is de denkpiste overigens niet. In het hockey wordt er al gewerkt met groene kaarten, die ontvangers 2 minuten naar de strafbank sturen. Ook in het handbal en het ijshockey is een tijdstraf dagelijkse kost.

 

En in 2017 keurde de IFAB de introductie van tijdelijke uitsluitingen in onder meer amateur- en jeugdcategorieën reeds goed. Doel hiervan was om eventuele spanningen op het veld te verminderen en fair play te verbeteren.

 

Het profvoetbal viel toen niet onder deze maatregel, maar dat zal - als we The Telegraph mogen geloven - in de toekomst dus veranderen.

 

Pierluigi Collina, scheidsrechtersbaas bij de FIFA, verklaarde over het onderwerp eerder dat "de proefperiode met de amateurs overtuigend was. We hebben het nu over een veel hoger, zeer professioneel niveau. We moeten iets ontwikkelen dat werkt of topvoetbalwaardig is."

FIFA: "Onjuist en voorbarig"

Door de storm aan reacties op het nieuws van The Telegraph voelde Wereldvoetbalbond FIFA de nood om te reageren.

 

"We willen verduidelijken dat de berichtgeving over de blauwe kaart op het hoogste voetbalniveau onjuist en voorbarig is."

 

"Eventuele testen, indien uitgevoerd,  zouden beperkt moeten worden tot lagere niveaus. Een positie die de FIFA zal verdedigen wanneer dit agendapunt op tafel komt tijdens de vergadering op 2 maart."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.