Ga naar de inhoud

Gebrek aan vertrouwen, iconische stal en frisse lucht: wat Lewis Hamilton in de armen van Ferrari drijft

 do 1 februari 2024 18:07
Lewis Hamilton verlaat Mercedes.

De tamtam draaide vandaag plots op volle toeren en intussen (sinds 20 u) is het officieel. De paringsdans tussen Lewis Hamilton (39) en Ferrari zal na komend seizoen uitmonden in een huwelijk. Het Formule 1-seizoen moet nog uit de startblokken schieten, maar nu al hangt er dus sensatie in de lucht. 

Eind augustus vorig jaar was er eindelijk witte rook. Na moeizame onderhandelingen zouden Lewis Hamilton en Mercedes ook in 2024 en 2025 partners blijven.

 

Een akkoord bleef lange tijd uit. De kloof tussen vraag en aanbod was aanvankelijk te groot en ook Ferrari luisterde op de achtergrond mee tijdens de gesprekken. 

 

Hamilton wuifde die Italiaanse geruchten vorig jaar weg, maar waar rook is, is vuur. En dat vuur is nu een uitslaande brand geworden.

 

Rond 20 u bevestigde Mercedes dat Hamilton na dit jaar andere oorden opzoekt. Even later volgde de communicatie van Ferrari over "een meerjarige deal". 

 

"Voor iedereen in de Formule 1 is dit nieuws een grote verrassing", stelde Gert Vermersch, F1-journalist (Het Nieuwsblad) en commentator (PlaySports), nog voor het nieuws officieel was.

 

"Ik moet toegeven dat ik het bericht eerst niet wilde geloven, maar de storm bleef maar aanzwellen."

 

"En blijkbaar was het Mercedes-personeel deze namiddag ingelicht dat Hamilton het team eind 2024 zal verlaten."

Hamilton wil een 8e wereldtitel en dat is nu al 2 seizoenen mislukt. Misschien kan de verandering van omgeving hem extra motiveren: het hoofd leegmaken, een frisse start.

F1-commentator Gert Vermersch

Hamilton zal dit seizoen nog racen in een Mercedes, maar het contract wordt daarna verbroken. "Dat doe je als je wil in de F1, desnoods met de nodige centen op tafel."

 

"Iedereen vermoedt nu dat Hamilton vorig jaar een 1+1-contract getekend heeft: 1 jaar (2024) plus een optie. Eind dit seizoen zal hij dan verkassen naar Ferrari."

 

De rode renstal is nochtans al een tijdje niet meer succesvol. Waarom dan deze overstap?

 

"Ik vermoed dat Hamilton enerzijds zijn vertrouwen in Mercedes kwijt is. Hij begreep ook afgelopen seizoen niet waarom er niet naar hem geluisterd werd."

 

"En anderzijds is er de iconische aantrekkingskracht van Ferrari, hoewel ik denk dat dat niet de grootste beweegreden kan zijn."

 

"Hamilton wil een 8e wereldtitel en dat is nu al 2 seizoenen mislukt. Misschien kan de verandering van omgeving hem extra motiveren: het hoofd leegmaken, een frisse start."

Worden Hamilton en Leclerc in 2025 ploegmaats?

Stoelendans

Lewis Hamilton zal dan als 40-jarige de overstap maken naar Ferrari. "Die leeftijd hoeft geen probleem te zijn. Fernando Alonso (42) is ouder en was vorig seizoen nog competitief."

 

"Waar ik wel onvermijdelijk problemen zie opduiken, is met zijn toekomstige ploegmaat Charles Leclerc. Hij heeft vorige week verlengd bij Ferrari. Wist hij toen dat hij een zevenvoudig wereldkampioen naast zich zou krijgen? Dat wordt nog spannend."

 

Hamilton en Leclerc. Dat moet vonken en vuur geven. "Geen van beiden geeft iets toe aan een teammaat. Leclerc moest het destijds al opnemen tegen Sebastian Vettel en heeft dat duel eigenlijk gewonnen."

 

"Ik denk dat Ferrari gewoon kampioen wil worden en dat ze geen nieuw intern duel willen", aldus Vermersch, die nog altijd "verbaasd is door de gedrevenheid van Hamilton".

 

"Hij zit nu al 2 jaar in een minder competitieve wagen, maar hij probeert er nog altijd alles uit te halen. Als dat lukt, dan is hij nog altijd een van de betere rijders van het startveld."

 

Op de grid zouden we een stoelendans kunnen krijgen. "Ik vrees dat het dit seizoen over transfers zal gaan als het sportief niet hoogstaand is."

 

"Zo heeft Lando Norris ook al verlengd bij McLaren. Zou hij daar geen spijt van hebben? Dat tweede zitje bij Mercedes is niet niets."

Charles Leclerc heeft vorige week verlengd bij Ferrari. Wist hij toen dat hij een zevenvoudig wereldkampioen naast zich zou krijgen? Dat wordt nog spannend.

F1-commentator Gert Vermersch
Gerelateerd: