Zet u schrap voor de kortste wedstrijd in de geschiedenis van het Belgische voetbal. RWDM en Eupen werken om 15 uur het restant van hun stopgezette wedstrijd af. Dat brengt voor beide ploegen, de rechtenhouder én de refs miserie met zich mee. En wat met die ene vage regel in het reglement? Een overzicht van de krankzinnige kantjes verbonden aan 5 minuten voetbal.
Eupen: weer op afzondering naar Tubeke
Bij Eupen zullen ze eens luid vloeken.
Niet alleen heeft de ploeg uit de Oostkantons straks alles te verliezen, maar het moest ook weer de stevige trip naar Brussel maken.
En dat betekende dus ook dat Eupen opnieuw op afzondering trok. Na de dinsdagtraining trok de hele groep voor de tweede keer in vier dagen richting een hotel in Tubeke, zo'n 167 kilometer verderop.
Deze middag volgt nog eens 22 kilometer naar het Edmond Machtensstadion.
"Ook voor die paar minuten willen we ons optimaal voorbereiden", aldus sportief directeur Christoph Henkel. "Het is voor iedereen een bizarre situatie waar niemand ervaring mee heeft, maar we gaan er alles aan doen om de 3 punten vast te houden." Eupen stond 0-1 voor, toen de RWDM-fans het te bont maakten.
Florian Kohfeldt gaf trouwens geen nieuwe persconferentie richting deel 2 van de partij.
RWDM: beperkte catering
Geen fans, wel de nodige verplichtingen bij thuisploeg RWDM.
Bij de Brusselaars klinkt het dat ze "de wedstrijd administratief zullen aanpakken zoals elke andere".
Omdat de match achter gesloten deuren gespeeld wordt, zal er maar een beperkt aantal stewards aanwezig zijn. Alle vaste medewerkers - denk aan het social media-team - worden wel gewoon op post verwacht.
Er wordt catering voorzien voor het bezoekende bestuur en de refs. "Voor de pers zullen er taartjes voorzien zijn", klinkt het nog.
Opvallend: de lijst met verwachte journalisten van vandaag is langer dan die van afgelopen zondag. Aan de originele lijst moesten nog een viertal nieuwe namen toegevoegd worden.
Rechtenhouder Eleven DAZN: meer omkadering dan match
Eleven DAZN maakt zich op voor een korte, maar krachtige uitzending.
De rechtenhouder van het Belgische voetbal zal de resterende minuten van het duel tussen RWDM-Eupen met dezelfde middelen uitzenden als afgelopen weekend.
"Dat is sowieso nodig voor de VAR", duidt programmatiedirecteur Jan Mosselmans, die voor het eerst een omkadering opzette die langer zal duren dan de wedstrijd zelf.
"We zullen een voorbeschouwing maken van 20 minuten, waarin onder meer een interview met Lorin Parys (CEO van de Pro League) zal zitten en een stuk over de ontstane kloof tussen bestuur en fans bij RWDM."
"Dan volgt de wedstrijd en is er nog een nabeschouwing van zo'n 5 à 10 minuten. Naast een Nederlandstalige en Franstalige commentator zal er ook een interviewer aanwezig zijn."
Naar verluidt zou de productie van de mini-match ongeveer 20.000 euro kosten. Wie dat voor zijn rekening zal nemen? Voorlopig nog niet helemaal duidelijk.
Refs en regels: onduidelijkheid over "starters"
Ongeplande position switch voor scheidsrechter Nathan Verboomen.
De ref zette afgelopen weekend RWDM - Eupen stop en moest vanavond normaal het bekerduel tussen OHL en Antwerp leiden. Het Referee Department besliste evenwel dat Verboomen straks zijn eerdere wedstrijd moet afwerken, Bert Put trekt in zijn plaats naar Leuven.
De wedstrijd zal overigens hervat worden op de plaats van de stopzetting. Dat was dus in minuut 85, net buiten het doelgebied van RWDM met een scheidsrechtersbal voor Eupen.
Met welke spelers dat zal/kan gebeuren? Die vraag bezorgde ons - en naar verluidt ook heel wat betrokkenen bij de voetbalinstanties - dinsdag toch flink wat speurwerk.
Omdat de Pro League pas deze zomer de nieuwe regel invoerde rond de hervatting van een stopgezet duel lijkt het bondsreglement op sommige vlakken nog niet waterdicht te zijn.
Beide ploegen voerden zondag al hun 5 wissels door, maar de huidige regels laten een opening dat er tóch nog nieuwe spelers aan de match kunnen beginnen.
Op voorwaarde dat ze ingeschreven waren op de uitgebreide "Squad Size Limit"-lijst, niet geschorst waren of eerder gewisseld werden.
Concreet: RWDM-coach Caçapa zou wat extra kopbalsterke jongens in de ploeg kunnen droppen om een slotoffensief te forceren. Bizar, want in theorie kunnen er zo veel meer dan 16 verschillende spelers van dezelfde ploeg in één match gespeeld hebben.
In Nederland - waar er dit seizoen ook "opgesplitste" matchen waren - is die interpretatieruimte er niet. Daar schrijven de regels duidelijk voor dat teams met dezelfde opstelling moeten beginnen als ten tijde van de staking.
Stel dat een speler ziek of geblesseerd is, moet dit worden geverifieerd door een onafhankelijk sportarts van de Nederlandse bond. Pas nadien kan een trainer toch een wijziging doorvoeren.
Een ideetje voor de Belgische regelmakers?