Ga naar de inhoud

Vital Borkelmans over Marc Wilmots: "Wij zijn hier afgemaakt en krijgen meer respect in het buitenland"

 wo 3 januari 2024 12:18
Marc Wilmots en Vital Borkelmans.

Marc Wilmots (54) keert terug bij Schalke 04 als sportief directeur. Zijn vaste rechterhand Vital Borkelmans (60) maakt geen deel uit van de deal, maar vindt Wilmots de juiste man op de juiste plaats. En de voormalige assistent trapt ook flink na richting de Belgische clubs. 

Gisteren lekte het nieuws dat FC Schalke 04 tijdens zijn heropbouwproces is komen aankloppen bij Marc Wilmots. Bij zijn ex-club wordt Wilmots sportief directeur.

 

Vital Borkelmans, die jarenlang een tandem aan de zijlijn vormde met Wilmots, sprak maandagavond nog met Wilmots. "Ik heb hem gezegd dat ik trots ben. Hij verdient dit", zegt Borkelmans.

 

"Marc is een topmens en een toptrainer. Hij was zelf heel tevreden. Hij zei dat Schalke zijn ploeg is, hé. Hij heeft er zijn mooiste jaren meegemaakt."

In het buitenland krijg je veel meer respect dan in je eigen land. Marc en ik hebben heel weinig kansen in België gehad. Ik vind dat heel bizar.

Vital Borkelmans

Waarna Borkelmans het over een andere boeg gooit. "In het buitenland krijg je veel meer respect dan in je eigen land. Marc en ik hebben heel weinig kansen in België gehad."

 

Wilmots is samen met zijn assistent na de exit bij de Rode Duivels in 2016 niet meer in beeld geweest in ons land. "Dat begrijp ik niet. We plaatsten ons voor het eerst sinds lange tijd weer voor het WK en deden ook mee aan het EK..."

 

"Wij zijn gewoon afgemaakt zoals in een slachthuis, Marc en ik. Alle trainers van de Duivels zijn ook coach geweest in België."

 

"Marc heeft die kans nooit gekregen (Wilmots was in 2004/2005 wel trainer van STVV, red.). Voor mij is dat wraakroepend. Ik vind het heel bizar. Ik kan het niet uitleggen. Ik begrijp het niet."

Marc Wilmots en Vital Borkelmans bij de Rode Duivels.

Belgen zoals in het verleden

In 2014 kon Marc Wilmots al overstappen naar Schalke 04, herinnert Vital Borkelmans zich. "Maar hij heeft dat niet gedaan door de nationale ploeg en hij kon er ook niet goed samenwerken met de toenmalige manager. 10 jaar later krijgt hij toch de kans."

 

Wilmots wordt dus mee de sportieve baas van trainer Karel Geraerts. "Hij zei me dat het bij Schalke weer zoals vroeger wordt met enkele Belgen. Destijds had je Michael Goossens, Nico Van Kerckhoven en nog enkele Nederlanders. Ze gaan weer die kant op."

 

"Bij Schalke draaide het vierkant met veel slechte aankopen. De technisch directeur was niet bekwaam. Maar Marc kent de markt en de buitenlandse spelers. Hij heeft overal gewerkt als coach."

 

"Schalke heeft de juiste beslissing genomen en Marc heeft de juiste plek gevonden. Hij is de man voor deze job en kan Schalke weer mee op de rails krijgen."

Borkelmans en Wilmots gingen met de Duivels naar het WK in 2014 en het EK in 2016.
Gerelateerd: