Ga naar de inhoud

Nemen de Nederlandse crossers de fakkel over? "Bij ons weet niemand wie Pim Ronhaar is"

 ma 18 december 2023 16:35
Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar zijn twee smaakmakers dit seizoen.

Dat Mathieu van der Poel zaterdag meteen won in Herentals, was geen donderslag bij heldere hemel. Dat Tom Pidcock een dag later zegevierde in Namen, was al een tikkeltje verrassender. Dat geen enkele Belg afgelopen weekend op het podium stond, was opvallend. Worden de Belgen in "hun sport" stilaan voorbijgestoken door - voornamelijk - Nederlandse concurrenten?

Neen, de Belgische crossers draaien geenszins een graatmager seizoen, maar meer dan andere jaren moeten ze heel wat zegeruikers aan hun buitenlandse concurrenten laten.

 

Nog voor de G3 zijn intrede had gedaan, waren met vooral Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar al nieuwe Nederlandse vrienden opgestaan.

 

Zondag waren zij in Namen best of the rest na Tom Pidcock. Bezetten onze Noorderburen stilaan meer en meer de subtop onder de absolute kleppers?

 

"Als individuen hebben Lars van der Haar, Pim en ik een grote stap voorwaarts gezet", legt Nieuwenhuis uit in Sporza Daily. "Het komt nu allemaal een beetje samen."

 

In België leeft de crosscultuur nog veel meer dan in Nederland.

Joris Nieuwenhuis

De hoogconjunctuur van Oranje bij de vrouwen is al jaren vaste kost. Krijgen we bij de mannen dezelfde trend?

 

"Op lange termijn denk ik van niet", schat Nieuwenhuis in. "Vooral omdat de crosscultuur bij jullie nog veel meer leeft."

 

"Belgische jongens zijn geneigd om in het veldrijden te blijven, terwijl men in bijvoorbeeld Zwitserland sneller voor de mountainbike zal kiezen. Ik verwacht niet dat het veld bij de mannen Nederlands zal kleuren."

 

Ook Thijs Al, ex-crosser en cocommentator bij de NOS, verwacht geen complete boost nu de Nederlandse mannen in blok zo sterk presteren.

 

"De cross zal bij ons nooit zo groot worden als in België", bevestigt hij. "In Nederland weet men echt niet wie Pim Ronhaar is. Als hij in een grote stad in zijn buurt rondloopt, dan zal niemand hem vragen om op de foto te gaan."

 

Nieuwenhuis: "Met Van der Poel rijdt al jaren iemand op het hoogste niveau rond, maar de cross wordt echt niet groter. Het aantal koersen neemt zelfs af. Qua beleving komen we niet in de buurt van België."