Ga naar de inhoud

5 epische moddergevechten op de Citadel van Namen: van Nys versus Albert tot smullen van de Grote Drie

 zo 17 december 2023 09:19

Vandaag vormt de Citadel van Namen het decor voor een van de mooiste crossen in veldritland. Wij doken in ons archief en snorden 5 zinderende edities op. Krijgen we deze namiddag weer een onvergetelijk kijkstuk?

2011: "ouwe vos" Nys klopt Albert in razend spannende slotronde

In een thriller van formaat duiken ze met z'n vijven de slotronde in: Sven Nys, Niels Albert, Klaas Vantornout, Tom Meeusen en wereldkampioen Zdenek Stybar.

 

Een meedogenloze Albert legt iedereen in de laatste ronde op de pijnbank. Nys moet zich reppen, hangt op 2 seconden en dicht net op tijd het gaatje.

 

Met een laatste cartouche op 200 meter van de streep beslecht de 35-jarige Nys het duel met de 25-jarige Albert in zijn voordeel.

2015: thriller tussen Van Aert en Van der Poel

Mathieu van der Poel en Wout van Aert maken er een titanenduel van op de Citadel, met Kevin Pauwels als derde hond.

 

In een razend spannende slotronde draait het uit op een steekspel tussen wereldkampioen Van der Poel en Van Aert.

 

Na een versnelling van Van Aert vuurt Van der Poel als laatste zijn kogel af. Die volstaat voor de Nederlander om met 1 seconde bonus het zegegebaar te maken.

2016: beresterke Van Aert bijt tanden stuk op Van der Poel

Een schuifpartij en een val over de kop, de schuine kant lijkt in 2016 vervloekt voor Wout van Aert.

 

Wanneer Van Aert blijft haken in een spandoek, knokt hij zich voor de 3e keer terug tot in het wiel van zijn Nederlandse rivaal. Sterker nog: Van Aert bestookt Van der Poel in de slotronde tot 2 keer toe en lijkt de sterkste.

 

Maar met een furieuze sprint op de laatste klim troeft Van der Poel de beresterke Van Aert nog af.

2019: Aerts breekt rib in duel met Van der Poel

Een episch moddergevecht dat op netvlies gebrand blijft staan.

 

Toon Aerts en Mathieu van der Poel serveren de toeschouwers op de Citadel een beklijvend modderduel. Maar een harde smak van Aerts in de modder maakt een einde aan de tweestrijd.

 

Aerts rijdt de cross uit met een ribbreuk en eindigt 2e na Van der Poel, die bijzonder diep moest gaan tot die beslissende val.

2020: driestrijd om van te smullen

"De schoonste cross van het seizoen", roept commentator Michel Wuyts op het einde van de Citadelcross.

 

Een ontketende Tom Pidcock deelt Van der Poel en Van Aert meteen na de start een tik uit. Maar onder impuls van Van Aert smelten de Grote Drie in de voorlaatste ronde samen.

 

Van der Poel pakt op techniek 10 meter voorsprong op Van Aert in de slotronde en geeft die niet meer af. Van Aert strandt op 3 seconden, Pidcock is een mooie 3e.