De wereldtitel in het veld staat niet meer bovenaan het verlanglijstje van Tom Pidcock en Wout van Aert. Zij zullen er dit seizoen niet bij zijn in Tabor. Valt het WK veldrijden niet meer te combineren met andere ambities? Samen met Paul Herygers, Kurt Bogaerts (begeleider van Pidcock) en inspanningsfysioloog Paul Van Den Bosch buigen we ons over de vraag.
Pidcock? Olympisch mountainbikegoud krijgt de voorkeur
Mathieu van der Poel krijgt op zondag 4 februari vrije baan op het WK veldrijden. Zijn grootste concurrenten zullen niet van de partij zijn in Tabor.
Wout van Aert schrapt het WK veldrijden om zich vol te kunnen focussen op het wegseizoen.
"Tom Pidcock heeft die dag een mountainbikewedstrijd in Spanje", vertelt zijn vaste begeleider Kurt Bogaerts in de podcast Sporza Daily.
"Dan kunnen we zijn materiaal al een keer testen met het oog op de Olympische Spelen. Tegelijkertijd werkt hij er een stage van 3 weken af voor het wegseizoen."
"Daarom passen we voor de verplaatsing naar Tsjechië. Het zou een negatief effect hebben."
Pidcock is olympisch titelverdediger in het mountainbiken. Bogaerts: "Goud in Parijs wordt zijn hoofddoel in 2024. Voor een Brit is zo'n titel veel waard."
"Als het WK veldrijden gereden wordt, zal Tom wel even spijt hebben", denkt Bogaerts. "Vorig jaar zag hij een grote strijd voor een uitzinnig publiek in Hoogerheide."
"Tom maakt graag deel uit van zulke evenementen, maar als allrounder moet je keuzes maken. Want als klimmer komt een klassement in een grote ronde stilaan ook op het voorplan."
Wout van Aert? "Vorig seizoen speelt mee"
Met de afwezigheid van Tom Pidcock en Wout van Aert zal het WK in Tabor twee smaakmakers missen.
"Ik ben blij dat ze nog mogen crossen van de ploeg", reageert onze cocommentator Paul Herygers. "Al wordt het stilaan wat kunstmatig."
"De weg primeert en toch blijven ze zich uitpersen in het veld."
"Ik ga ervan uit dat het kan, maar bij een WK komt een hoop stress kijken", weet Herygers ook.
"Een renner voelt zich het best als hij zijn gepland programma kan afwerken en op een WK ga je dieper gaan dan je vooraf gedacht had."
"En bij Wout van Aert speelt zijn nederlaag van vorig seizoen misschien mee. Hij had lang de bovenhand, tot die ene dag."
Inspanningsfysioloog: "Crossseizoen is geen ideale voorbereiding"
Is het WK veldrijden dan niet meer haalbaar als je andere ambities koestert?Mathieu van der Poel had er dit seizoen weinig moeite mee. Na zijn wereldtitel in het veld reed hij zijn beste seizoen op de weg, met een tweede regenboogtrui als kers op de taart.
"Een veldritseizoen is geen ideale voorbereiding voor een wegseizoen", stelt inspanningsfysioloog Paul Van Den Bosch.
"Het valt wel te combineren met een beperkt aantal crossen, maar die toppers mogen niet als norm gelden."
"Ik begeleid Thibau Nys, die de twee ook combineert. Tijdens een veldritseizoen kan hij zijn duurtrainingen op de weg niet afwerken. Over die motor beschikt hij nog niet."
"Daarom is met de ploeg afgesproken dat het WK zijn laatste wedstrijd wordt, om pas eind april op de weg in actie te komen."
En als de veldrijders het WK vroeger rijden?
Kurt Bogaerts: "Dan zie ik voor Tom weinig reden om niet deel te nemen."
Paul Van Den Bosch: "Dat is een optie, maar dan loop je het risico dat heel wat crossers hun seizoen al vroeg beëindigen."
Paul Herygers: "Ik ben geen voorstander. Met die traditionele datum mag je niet schuiven, ook niet voor kleppers als Van Aert, Van der Poel of Pidcock. Blij dat ze erbij zijn, maar laat ons niet te veel in de pot roeren."