Ga naar de inhoud

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
11245
2
Carlos Alcaraz
8855
3
Daniil Medvedev
7600
4
Jannik Sinner
6490
5
Andrey Rublev
4805
6
Stefanos Tsitsipas
4235
7
Alexander Zverev
3985
8
Holger Rune
3660
9
Hubert Hurkacz
3245
10
Taylor Fritz
3100

Alcaraz wil Djokovic "afstoppen" in 2024: "Zet jullie televisietoestel maar aan"

 wo 29 november 2023 12:04
Carlos Alcaraz wil Novak Djokovic onttronen.

Komt er een einde aan de heerschappij van Novak Djokovic? De Serviër mikt in 2024 op de vier grandslamtoernooien én olympisch goud, maar Carlos Alcaraz wil er een stokje voor steken. Hij belooft "een zeer intens" jaar.

De kans om alle grandslamtitels én olympisch goud te winnen in één kalenderjaar doet zich maar één keer om de vier jaar voor. Alleen de Duitse speelster Steffi Graf slaagde in 1988 in dat kunststukje.

 

En wie records zegt, zegt Novak Djokovic. De nummer 1 van de wereld heeft van de Golden Slam zijn doel gemaakt in 2024.

 

Aan Carlos Alcaraz om hem "tegen te houden". De Spanjaard, die Djokovic kon verslaan in de finale van Wimbledon, is vastberaden om in 2024 een einde te maken aan de heerschappij van de Serviër.

 

"Hij wil de vier grandslamtoernooien en de Olympische Spelen winnen, maar het is aan ons om dat te voorkomen en hem af te stoppen", zei Alcaraz voor een demonstratietoernooi in Mexico. 

 

Djokovic die domineert in 2024? "Dat wil ik verhinderen."

Het eerste deel van mijn seizoen was spectaculair, maar na Wimbledon ging ik een beetje door een negatieve periode.

Carlos Alcaraz

Ambitieus, maar dan moet Alcaraz volgend jaar wel uit een ander vaatje tappen. De Spanjaard won 6 toernooien in 2023, maar na Wimbledon kon hij geen eindzege meer pakken.

 

"Het eerste deel van mijn seizoen was spectaculair, maar na Wimbledon ging ik een beetje door een negatieve periode", geeft Alcaraz toe. "Ik denk dat dat normaal is en dat ik moet leren van deze situaties."

 

De Spanjaard raadt zijn criticasters aan om "hun televisietoestel aan te zetten" in 2024. "Het wordt een zeer intens jaar. Ik ga trainen en vechten zodat mijn jaar op hetzelfde niveau is of zelfs beter dan dit jaar."

 

"Ik ben nog steeds dezelfde jongen. Dat zullen alle verwachtingen van mensen die me vergelijken met Federer of Nadal, niet veranderen. Ik probeer die opmerkingen opzij te zetten en me te focussen op mijn eigen parcours."

(Te?) druk schema

Heeft Carlos Alcaraz dit seizoen te vroeg gepiekt? Na de US Open was zijn kaars duidelijk uit. Het team rond de 20-jarige Spanjaard wil eruit leren en zijn programma aanpassen, zodat hij niet te vermoeid in Melbourne aankomt.

 

Toch ogen de komende maanden heel druk voor Alcaraz. Na het demonstratietoernooi in Mexico neemt hij even vrijaf - een korte vakantie op de Dominicaanse Republiek - maar op 8 december hervat hij alweer de trainingen.

 

Na een kerstfeest met de familie reist hij naar Saudi-Arabië voor een demonstratiewedstrijd tegen nummer 1 Novak Djokovic op 27 december. 

 

Een week voor de Australian Open (14-28 januari) vliegt Alcaraz dan naar Australië voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar.