Ga naar de inhoud

Jan Ullrich geeft dopinggebruik (eindelijk) openlijk toe: "Het voelt goed om dit te zeggen"

 wo 22 november 2023 18:55
Jan Ullrich.

Dat Jan Ullrich (49) in zijn carrière niet zuiver op de graat was, mag niemand verbazen. De voormalige Tourwinnaar raakte betrokken in enkele schandalen, maar pas nu - bij de voorstelling van zijn documentaire - heeft de Duitser zelf zijn dopinggebruik opgebiecht. "Ik was schuldig en ik voel me ook nu schuldig."

Binnenkort gaat de documentaire "Jan Ullrich - The Hunted" in première. Ullrich wil na enkele turbulente jaren zijn verhaal delen en vertelde gisteren nog uitgebreid over hoe hij de afgrond bereikt had.

 

Maar bij de voorstelling van de docureeks ging Ullrich vandaag nog een stapje verder. "Ja, ik heb doping gebruikt", verklaarde hij in een panelgesprek.

 

"Als ik mijn verhaal verteld had, dan zou ik nog veel mooie jaren gehad hebben. Maar ik had niet de moed. Nu voelt het goed om mijn schuld toe te geven." 

 

Ullrich werd 2e in de Tour van 1996 na Telekom-ploegmakker Bjarne Riis. Een jaar later won hij de Tour als eerste Duitser ooit. Hij werd daarna nog 2e in 1998, 2000, 2001 en 2003.

Ik was schuldig en voel me nu ook schuldig. Ik kan met de hand op het hart zeggen dat ik niemand wilde bedriegen. Ik wilde geen voorsprong nemen op andere renners.

Jan Ullrich

Het einde van zijn carrière werd overschaduwd door dopingperikelen. In 2006 werd hem op de valreep verboden deel te nemen aan de Tour, vanwege zijn betrokkenheid bij Operacion Puerto.

 

Nadien legde het Internationaal Sporttribunaal TAS hem een dopingschorsing van twee jaar op. Hij keerde nooit meer terug in het peloton. 

 

Jarenlang weigerde Ullrich te biechten, wellicht uit vrees voor juridische staartjes. In München trok hij bij de voorstelling van zijn docu nu toch het boetekleed aan.

 

"Ik was schuldig en voel me nu ook schuldig. Ik kan met de hand op het hart zeggen dat ik niemand wilde bedriegen. Ik wilde geen voorsprong nemen op andere renners."

 

"Het was toen gewoon een andere tijd. De wielersport had een systeem en daar kwam ik in terecht. Voor mij was het zaak met gelijke kansen aan de wedstrijden te beginnen."

Blijft Jan Ullrich op de erelijst?

Zijn voormalige sportdirecteurs bij Team Telekom Rudy Pevenage en Olaf Ludwig, ex-renner Ivan Basso en zelfs de moeder van zijn overleden concurrent Marco Pantani woonden de voorstelling van de docu in München bij.

 

Of de bekentenis gevolgen heeft voor de erelijst van Ullrich en zijn eindzege in de Tour van 1997, is niet duidelijk. 

Gerelateerd: