Ga naar de inhoud

Wat zijn de alternatieven voor een Heizel in verval? "Kunnen fans toch niet naar Frankrijk of Nederland sturen?"

 wo 15 november 2023 19:45

Door de overvloedige regen is de grasmat van het Koning Boudewijnstadion onbespeelbaar geworden, zodat de Rode Duivels vanavond moeten uitwijken naar Leuven. Bij de voetbalbond zien ze het met lede ogen aan, al willen ze niet met een steen werpen naar de stad Brussel, die nochtans instaat voor het onderhoud.

"Dit is een pijnlijke dag", zegt Manu Leroy, CEO van de voetbalbond, over de gedwongen verhuizing naar het stadion van OH Leuven.

 

"In de eerste plaats voor onze fans. We zullen hen allemaal hun tickets terugbetalen."

 

"Dat heeft natuurlijk een financiële impact, maar die blijft vrij klein. We zullen hier geen kater aan overhouden. Al gaan we nu ook niet op de banken dansen."

 

Leroy wil "naar niemand een steen werpen". "We moeten wel met de stad Brussel bekijken hoe we kunnen voorkomen dat dit nog gebeurt."

 

"We moeten er ook alles aan doen om zondag wel in het Boudewijnstadion te kunnen spelen, zodat we er dan een groot feest van kunnen maken. De groepswinst staat nog op het spel, dan zouden we reekshoofd zijn bij de EK-loting."

 

"We rekenen erop dat de stad Brussel er alles aan doet om het veld speelklaar te maken. De grasmat krijgt een paar dagen de tijd om te recupereren. Dat zou voldoende moeten zijn."

Het Boudewijnstadion voldoet op verschillende punten niet, maar er is geen alternatief.

Manu Leroy (CEO voetbalbond)

Geen alternatieven?

De nieuwe episode met het Boudewijnstadion maakt nog maar eens duidelijk dat het huidige nationale stadion van België aan het aftakelen is.

 

"Een eerdere audit heeft uitgewezen dat het stadion op verschillende punten niet voldoet", zegt Leroy.

 

"We moeten kijken of we dit de komende jaren kunnen optimaliseren, zodat we onze fans toch een geweldige fan experience kunnen geven in een voetbaltempel. Dat is nu niet het geval."

 

Is de situatie dan nog wel houdbaar? "Er zijn gewoon niet veel alternatieven in België. Mochten hier 3 à 4 topstadions voor 30.000 à 35.000 toeschouwers zijn, dan was er geen probleem. Dan kun je roteren tussen die stadions."

 

"Maar vandaag komt geen enkel stadion qua capaciteit in de buurt van het Boudewijnstadion. Terwijl we voor de topmatchen wel zo'n 40.000 à 42.000 tickets verkopen."

 

"We hopen dan ook dat het Boudewijnstadion de komende jaren kan moderniseren én dat clubs die ambitie hebben om te bouwen dat uiteindelijk ook mogen doen."

 

Is het geen optie om voor die topmatchen uit te wijken naar het buitenland, pakweg naar Rijsel of Eindhoven? "Dat kunnen we politiek gezien niet maken. Het zou toch bizar zijn om de Belgische fans naar Nederland of Frankrijk te laten afzakken!"

Gerelateerd: