Ga naar de inhoud

Haar ouders schreven geschiedenis en vormden een vechtster met gouden voeten: wie is Aitana Bonmati?

 ma 30 oktober 2023 22:05

Gevormd en opgevoed door maatschappelijk geëngageerde ouders. Geprezen door voetbalgrootheden als Xavi en Guardiola. Gevierd als beste voetbalster van het moment. Wie is Gouden Bal-winnares Aitana Bonmati Conca? 

"Aitana Bonmati zien spelen prikkelt me, ze laat me rechtstaan uit mijn stoel en dat is de net de reden waarom mensen zo gepassioneerd zijn over voetbal."

 

Aan het woord is Barca-trainer Xavi Hernandez in het voorwoord van Bonmati's biografie. "Ze heeft alles om de beste speelster in de wereld te worden."

 

Al op haar 25e komt Xavi's voorspelling uit en is ze de 5e laureate van de Gouden Bal bij de vrouwen.

 

Beginnen met voetballen deed Aitana Bonmati Conca als klein meisje bij lokale clubs ten zuiden van Barcelona. Vanaf haar 13e maakte ze de overstap naar FC Barcelona, de club van haar dromen als geboren en getogen Catalaanse. De twee uur durende busritjes met haar vader nam ze er met plezier bij.

 

Vanaf dan wist Barca dat ze goud in handen hadden.

Volle trofeeënkast

Op haar 18e debuteerde de creatieve middenveldster voor het eerste elftal, 7 jaar later heeft ze zo goed als alles bereikt. Met 4 Spaanse titels, 5 bekertriomfen en 4 supercups is de Spaanse competitie te klein geworden.

 

Bonmati blinkt uit in balrecuperaties en is de koningin van listige balletjes.  Bovendien koppelt ze een vat vol creativiteit aan efficiëntie: afgelopen seizoen kwam ze 18 keer tot scoren in 37 wedstrijden. 


Ook in Europa triomfeert de Spaanse. Veel speelsters dromen van een Champions League-triomf, Bonmati won afgelopen seizoen al haar tweede beker met de grote oren, en dat als MVP van de finale.

 

In augustus volgde de kers op de taart: als speelster van het toernooi degradeerde ze de tegenstand en leidde ze haar land naar de wereldtitel. Beter doen kan niet.  

 

Toch wel: de trofee voor UEFA Speelster van het Jaar won ze 10 dagen later. 

Aitana Bonmati in actie voor de Spaanse nationale ploeg.

Criticaster van Luis Rubiales

Het was tijdens die ceremonie dat Bonmati voor de hele wereld haar steun betuigde aan ploegmaat Jenni Hermoso die na de WK-finale ongevraagd een zoen kreeg van toenmalig bondsvoorzitter Luis Rubiales.

 

"Aan alle vrouwen die hetzelfde overkomt als Jenni, wij staan achter jullie", sprak een vurige Bonmati bewust van haar maatschappelijke rol. "Als samenleving kunnen we machtsmisbruik in een werkomgeving niet langer toestaan."  

Dat Bonmati van zich liet horen, stond in de sterren geschreven.


Haar ouders schreven immers geschiedenis: dankzij hen hebben de Spanjaarden de keuze om bij de geboorte van een kind de achternaam van de moeder voor die van de vader te plaatsen. De achternaam van haar moeder (Bonmati) komt voor die van haar vader (Conca).

 

"Dankzij hen ben ik een vechter", zegt Bonmati over de daad van haar ouders.

 

Als één van de leidsters van het team nam Bonmati ook haar verantwoordelijkheid tijdens de boycot die de Spaanse voetbalbond uiteindelijk dwong tot diepgaande veranderingen. 

 

"Wij hebben de verantwoordelijkheid om het voetbal en vrouwen in een betere staat achter te laten dan waarin we het gevonden hebben", opperde de Spaanse.

 

Een grote mevrouw, zowel op als naast het veld. 

Gerelateerd: