Spring naar de inhoud

WK voetbal trekt door "achterkamerpolitiek" in 2030 naar 6 landen: "Teloorgang van het WK gaat verder"

WK voetbal trekt door "achterkamerpolitiek" in 2030 naar 6 landen: "Teloorgang van het WK gaat verder"
 do 5 oktober 2023 12:51

De FIFA maakte woensdag bekend dat het WK voetbal 2030 in maar liefst drie continenten en zes landen zal plaatsvinden. Een opvallende beslissing, maar ook de manier waarop het nieuws bekendgemaakt werd - in een bescheiden persbericht - doet vragen rijzen. "FIFA-voorzitter Infantino heeft lak aan de pers, het pad voor Saudi-Arabië lijkt geëffend", duidt onderzoeksjournalist Sami Kunti.

Doorgestoken kaart

Een WK in Marokko, Portugal en Spanje, met ook nog wedstrijden in Argentinië, Uruguay en Paraguay - op drie continenten en in zes landen. Je kan het zo gek niet bedenken, toch komt de Wereldvoetbalbond FIFA ermee op de proppen voor 2030.

 

Om een idee te geven: de afstand tussen pakweg Madrid en Buenos Aires bedraagt 10.000 kilometer in vogelvlucht.

 

"Het is een eigenaardige beslissing. Je zou bijna denken dat dit een soort hersenspinsel is. Het wordt een WK zonder grenzen." 

 

Aan het woord is voetbal- en onderzoeksjournalist Sami Kunti. Ook hij vernam woensdag met verbazing het nieuws over de organisatie van het WK voetbal in 2030.

 

"Niemand zag dit aankomen. Het is een beslissing op basis van typische achterkamerpolitiek van de FIFA. De rest van de wereld moest het maar eventjes vernemen via een mededeling uit Zürich", vertelt Kunti in De Ochtend op Radio 1.

De sport en de fans lijken weer op de tweede plaats te komen. Zo was het toch een beetje een gitzwarte dag voor het voetbal.

Sami Kunti, onderzoeksjournalist

"De FIFA heeft de kandidaturen voor de toernooiorganisatie in 2030 samengevoegd. Het is vooral een politiek compromis, dat Infantino zelf heel goed uitkomt. Europa, Afrika en Zuid-Amerika delen nu in de organisatie en zullen tevreden zijn in 2030. Het pad lijkt nu geëffend voor een WK in 2034 in Saudi-Arabië."


Want toeval of niet, dat golfland bevestigde gisteren meteen ook zijn kandidatuur voor 2034. "Zo voelt het allemaal een beetje als doorgestoken kaart aan. De sport en de fans lijken weer op de tweede plaats te komen. Zo was het toch een beetje een gitzwarte dag voor het voetbal."

Kritiek omzeilen

De FIFA organiseerde geen persconferentie om het nieuws over de toewijzing bekend te maken. Een maatregel om kritische vragen te vermijden? "Dat past in het nieuwe bestel bij de FIFA. Voorzitter Gianni Infantino heeft lak aan de pers."


"We herinneren ons nog zijn speech aan de vooravond van het WK in Qatar, waarin hij zei dat hij zich een gastarbeider voelde, dat hij zich gehandicapt voelde en dat hij zich gay voelde. Dat was een uithaal naar de pers (die kritisch was over de gebrekkige mensenrechten van voorgenoemde groepen in Qatar, red.)."


"Ook op het voorbije FIFA-congres in Kigali viel Infantino de pers aan. Je ziet het almaar meer bij moderne sportbonden."


"Volgende week heeft de UEFA ook een vergadering van het uitvoerend comité gepland en voor de vijfde keer op rij zal dat zonder persconferentie zijn. Sportbobo's als Infantino en UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin voelen zich een staatshoofd en gedragen zich ook zo."

Reis rond de wereld

Voor de fans en de ploegen wordt zo'n WK over heel de wereld logistiek niet evident. "Dat is het zeker niet, maar voor de FIFA is dat irrelevant. Duurzaamheid kan hen worst wezen. Infantino vloog tijdens het voorbije WK voor vrouwen alleen al meer dan 40.000 kilometer - zeg maar een rondje rond de aardbol."


"Zulke beslissingen worden allemaal genomen boven het hoofd van de fans en de sport zelf. Er is weinig democratie in het voetbal, en zo ziet Infantino het graag. De teloorgang van het WK gaat verder."


"We hebben nu een WK in Qatar gehad en er komt straks een uitbreiding naar 48 deelnemende landen, wat de kwaliteit van het toernooi ook niet ten goede zal komen. Nu wil de FIFA in 2030 op drie continenten spelen en in 2034 gaan we wellicht naar Saudi-Arabië. De identiteit van het toernooi wordt almaar meer uitgehold."

Er is weinig democratie in het voetbal, en zo ziet Infantino het graag.

Sami Kunti, onderzoeksjournalist

Gerelateerd: