Ga naar de inhoud

Let Them Play wil talentenpool optimaliseren: "We werken op hoog niveau met de jeugd"

Wout Huysmans is een van de jonge sporters met wie Let Them Play werkt.

Let Them Play wil de jonge sporttalenten van bij de start de juiste route aanwijzen. Sportarts Tom Teulingkx is een van de peetvaders van het project. 

Je bent jong, je wil wat en je kan iets. Jongeren hebben begeleiding nodig in de prille fases van hun potentiële carrière als topsporter en met Let Them Play is er een nieuw initiatief om die ondersteuning te optimaliseren.

 

Keuringsarts Tom Teulingkx zet samen met onder meer psycholoog Rudy Heylen en coach Rudi Diels zijn schouders onder de talentenpool.

 

"Er zijn weinig projecten die op hoog niveau met jeugd werken. De meeste begeleidingssystemen werken met volwassen sporters", legt Teulingkx het concept uit.

 

"Als je kind goed is in een sporttak, dan testen we zijn of haar atletisch vermogen en kunnen we zo nagaan waar het kind zich in de bredere populatie bevindt."

 

"We willen naar die tweede laag. Kan het kind doorstoten tot een professionele carrière? De derde laag is dan de optimale begeleiding van de echte talenten."

We volgen hen dagelijks en we werken ook op domeinen die de federaties niet aanbieden. We vormen een complementair systeem.

Let Them Play

Concurreert het initiatief dan niet met de werking van de huidige federaties? Wat vinden sportende kinderen hier dat ze daar niet zouden vinden?

 

"We volgen hen dagelijks en we werken ook op domeinen die de federaties niet aanbieden. Denk aan psychologische elementen. Die knowhow zit niet altijd bij de federaties en dat begrijpen we. We vormen zo een complementair systeem met de federaties."

 

De ouders kunnen Let Them Play als klankbord hanteren. "Zij staan centraal, want ze faciliteren sport voor hun kind. En het traject kijkt verder dan 1 jaar. We pinnen ons ook niet vast op een einddoel."

 

"We proberen dromen waar te maken, maar in de loop van het traject moet je soms bijsturen en kun je andere doelen halen. Dat kan frustraties vermijden als je dat ene doel niet haalt."

Tibbe Keizer.