Ga naar de inhoud

Zweedse derdeklasser ontdekt achterpoortje om "nooit buitenspel te staan", regelmakers "bekijken situatie"

 di 5 september 2023 12:04

Is het gek of geniaal? Een Zweedse derdeklasser is ervan overtuigd dat ze een manier gevonden hebben om nooit meer offside te staan, nadat ze een regel gevonden hadden die voor interpretatie vatbaar is. Bij de IFAB, het orgaan dat de voetbalreglementen vastlegt, gaan ze bekijken of er aanpassingen nodig zijn.

De Zweedse club Torns IF wil een revolutie ontketenen in het voetbal. Niet door op een innovatieve manier te trainen of spelers te scouten, maar wel door de voetbalregels wel heel ruim te interpreteren.

 

Bij de derdeklasser zijn ze er immers van overtuigd dat ze een achterpoortje in de officiële voetbalregels van de IFAB gevonden hebben.

 

In het hoofdstuk over buitenspel valt te lezen dat "het eerste contactpunt" bij een pass gebruikt moet worden bij het bepalen van offside. En dus niet wanneer de bal de voet verlaat.

Trainer Richard Ringhov legt in een amusante Youtube-video (zie hieronder) uit hoe dat zinnetje slim geïnterpreteerd kan worden, zodat spelers "nooit meer buitenspel staan".

Concreet vraagt de coach aan een speler om de bal op zijn voet te laten balanceren. Na het eerste contactmoment zijn de spelers - volgens de interpretatie van Ringhov - vrij om overal te lopen zonder dat ze nog buitenspel kunnen staan bij het ontvangen van de bal.

 

Met de "Torns Pass" hoopt de Zweedse club de geschiedenisboeken in te gaan.

De "Torns Pass" in beeld: een speler moet de bal op zijn voet balanceren en dan in één beweging weglobben

Volgens Torns reageerde de IFAB al op hun creatieve uitvinding: "Dit is amusant en interessant", citeert de club IFAB. "In de geest van het spel is dit natuurlijk offside en het balanceren van de bal op de voet kan gezien worden als een andere beweging dan een pass."

 

Torns trekt die gedachte in twijfel, waarop regelmakers beloven te zullen bekijken "of de verwoordingen aangepast moeten worden in het licht van deze theoretische situatie".

 

Het is nog maar de vraag of er straks ploegen gebruik zullen maken van het reglementenvacuüm. In de praktijk is het immers weinig waarschijnlijk dat een speler op het veld de tijd krijgt om lang genoeg een bal op de voet te balanceren.

 

Ach, bij Torns zijn ze ongetwijfeld al tevreden met alle media-aandacht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.