Ga naar de inhoud

In België staat deur nog op een kier: waarom JPL-clubs wél nog mogen transfereren na Deadline Day

 za 2 september 2023 10:01
Breekt er nog iemand het transferrecord van ... RWDM?

De extra tijd die de Belgische ploegen wél toejuichen. Haast alle Europese transfermarkten zijn vannacht gesloten, maar die van de Jupiler Pro League blijft nog open tot 6 september. Hoe een voetbalschandaal in eigen land voor een concurrentieel voordeel voor onze JPL-ploegen zorgde.

Duitsland: 1 september

Denemarken: 1 september

Frankrijk: 1 september

Italië: 1 september

Nederland: 1 september

Portugal: 1 september

Spanje: 1 september

Engeland: 1 september

België ... 6 september

 

Alle buurlanden en Europese topcompetities sloten vannacht hun transfermarkt, maar in de Jupiler Pro League gaat het slot er - net zoals vorig seizoen - pas op 6 september op.

 

Waarom was dat ook alweer?

 

Wel, vorige zomer maakte de Pro League een bocht van 180 graden. Eerder toonden de Pro League en heel wat clubbestuurders zich fan van een kortere transferperiode, waarbij de markt sluit op het moment dat de competitie begint.

 

Maar twee belangrijke redenen zorgden voor een kentering.

Castro-Montes wordt wellicht niet de laatste transfer op Belgische bodem.

1. Juridische verplichting

Het was in de eerste plaats een juridische must.

 

Het Belgische voetbal valt sinds vorige zomer onder de antiwitwaswet, een gevolg van de malafide praktijken die naar boven kwamen toen het voetbalschandaal uitbrak eind 2018. 

 

De wet bestaat al sinds 2017 en legt strenge regels op om witwaspraktijken en crimineel geld een halt toe te roepen. 

 

Het gevolg: voetbalclubs moeten sinds vorige zomer intensiever controleren met wie ze zaken doen en nagaan of het geld dat ze binnenkrijgen zuiver is. Als transfers verdacht zijn of er verdacht geld bij betrokken is, moeten ze dat aangeven. 

 

Kortom: controles die de clubs heel wat extra tijd kosten.

 

Tijd die er niet is als je net voor 1 september nog een transfer wil realiseren. Daarom besloot de Pro League de club extra tijd te geven en de deadline te verleggen naar 6 september.

2. Concurrentiestrijd

Het verleggen van de deadline biedt ook een gunstig neveneffect.  

 

Het oorspronkelijke idee om de transfermarkt te sluiten op het moment dat de competitie begint, kan alleen werken als het Europees gedragen werd. Dat bleek te moeilijk. Dus draaide de Pro League de rollen om. 

 

Door de transfermarkt langer open te houden dan de meeste andere grote Europese competities kunnen Belgische clubs na 1 september nog overbodige spelers wegplukken uit andere Europese competities.  

 

Op die manier zijn onze clubs ook gewapend wanneer een Europese (top)club op het einde van augustus nog een sterkhouder komt wegplukken voor veel geld. 

 

Eén kanttekening: de selecties voor de Champions League, de Europa League en de Conference League moeten al ten laatste op 4 september ingediend worden. Anders is de transferspeler in kwestie niet speelgerechtigd in Europa.

 

Antwerp, Union, Gent, Genk en Club Brugge rekken dus best niet te veel (toegevoegde) tijd. 

De transfermarkt in Saudi-Arabië blijft wel nog open tot 7 september. Ook Kroatië (8 september), Griekenland (11 september), Rusland (14 september) en Turkije (15 september) blijven langer op.

Gerelateerd: