Dreun voor toekomst: U20 Belgian Cats degraderen na dramatisch EK basketbal uit hoogste landendivisie

 za 5 augustus 2023 17:25
Nastja Claessens
De dreun komt hard aan bij Nastja Claessens.

Niet volgens het voorbeeld van hun idolen. De jonge Belgian Cats hebben op het EK U20 een levensbelangrijke plaatsingsmatch tegen Tsjechië verloren met pijnlijke 70-53-cijfers. Niet alleen de nederlaag doet pijn bij de Cats, ze degraderen ook uit de A-divisie. Een aderlating met het oog op de toekomst.

Voorlopig blijft de zegeteller van de jonge Belgian Cats op het EK op 1 staan. Enkel de eerste groepswedstrijd tegen Letland werd gewonnen, daarna volgden nederlagen tegen Turkije, Italië, Spanje en Finland.

 

En dus namen de Belgische vrouwen het tegen Tsjechië op voor plaats 13. De inzet: het behoud in de hoogste divisie van de landencompetitie.

 

De Belgen keken na een moeizame start aan de rust tegen een kleine achterstand aan (29-32). Maar na rust kapseisde het team van coach Philip Wolk helemaal.

 

België kon in het derde kwart amper zeven punten maken. Een achterstand die de U20 Cats in het laatste kwart niet meer konden goedmaken. Emma Vindevogel nam 11 punten voor haar rekening, rastalent Nastja Claessens en Habibatou Bah elk 7.

 

Het gevolg was pijnlijk: een stevige dreun (70-53) en afscheid van de A-divisie. Daardoor zal België zich bij de U20 in de nabije toekomst niet meer kunnen meten met andere toplanden. Een aderlating met het oog op de doorstroming van jonge talenten naar de succesvolle generatie Belgian Cats.

 

De Jonge Cats moeten zich nog een keer opladen om een gastland Litouwen te kloppen op zondagochtend. Bij winst sluit het team een dramatisch EK af op plek 15.

De jonge Belgian Cats beleefden een moeilijk Europees Kampioenschap.