Ga naar de inhoud

Nafi Thiam schrijft de nationale speerwerptitel op haar naam

 za 29 juli 2023 21:35
Nafi Thiam
Nafi Thiam nam in Brugge deel aan het speerwerpen.

Brugge vormt dit weekend het toneel voor het Belgisch kampioenschap atletiek. Op dag 1 kwamen onder meer Nafi Thiam, Philip Milanov en Ben Broeders in actie.

Tussen de regenbuien door gooide Nafi Thiam haar speer naar 51,95 meter. De wind speelde haar parten, maar de worp was voldoende voor de Belgische titel.

 

Morgen komt Thiam opnieuw in actie. Dan daagt ze zichzelf uit op de 100 meter horden.

Nafi Thiam
Nafi Thiam jaagt de speer bijna 52 meter ver.

Milanov sprokkelt belangrijke punten voor het WK

Philip Milanov (32) heeft het discuswerpen gewonnen in zijn thuisstad. Het bleef bij een relatief bescheiden 64,14 meter, maar toch kan de Bruggeling op beide oren slapen over zijn WK-selectie.

 

De natte werpcirkel in Brugge speelde niet in het voordeel van Milanov, die niet in de buurt kwam van zijn seizoensbeste van 66,54m. Zijn nationale record staat al zeven jaar op 67,26m.

 

De rechtstreekse limiet voor het WK atletiek eind augustus staat op 67,00m, maar Milanov kan niet meer naast zijn selectie grijpen via de World Ranking. Daar is hij 22e, terwijl Belgian Athletics top 36 vereist. De selectieperiode eindigt zondagavond.

 

"Ik was niet helemaal fris door zware trainingen", zei Milanov na afloop. "En dan was er nog de ruwe en natte werpcirkel die het lastig maakte."

 

Op het WK in Boedapest mikt Milanov op de finale. "En dat lijkt me zeker haalbaar, want in de kwalificaties moet je vooral in de eerste drie worpen een goede afstand kunnen neerzetten, en dat is mij dit seizoen al bijna elke wedstrijd gelukt."

Philip Milanov
Philip Milanov wint het discuswerpen met 64,14 meter.

Polsstoktitels voor Elien Vekemans en Ben Broeders

In het hamerslingeren won Vanessa Sterckendries (27) met 66,11 meter, ruim onder haar nationale record van 69,91 meter. Vermoedelijk grijpt ze naast het WK, want ze is pas 38e op de wereldranglijst.

Elien Vekemans (22) heeft het polsstokspringen gewonnen. De vice-Europese kampioene bij de beloften ging over 4,40 meter en lijkt op weg naar het WK in Boedapest.

 

De rechtstreekse WK-limiet bedraagt 4,71 meter, maar Vekemans mag zich waarschijnlijk opmaken voor Boedapest. Op de World Ranking is ze 36e, precies wat Belgian Athletics vereist.

 

"Ik heb altijd gezegd dat het WK geen doel was en dat ik wel zou zien wat er kwam, maar nu ik er zo dicht bij ben, begin ik toch te dromen", reageert Vekemans.

Ook Vekemans' clubgenoot Ben Broeders won het polsstokspringen. De WK-ganger wipte - in moeilijke omstandigheden - over 5,72 meter.

Ben Broeders
Ben Broeders is al zeker van deelname aan het WK in Boedapest.

Kimeli sprint naar Belgische titel 5.000 meter

Op de 5.000 meter stond een duel tussen Isaac Kimeli en John Heymans op het programma. Kimeli won de wedstrijd over 12,5 rondes. De beslissing viel na een sprint.

 

Kimeli zal op het WK waarschijnlijk aantreden op de 10.000, Heymans op de 5.000 meter. 

 

Michael Obasuyi tot slot won de 110 meter horden in 13"57.

Isaac Kimeli
Isaac Kimeli klopt John Heymans op de 5 km.
Gerelateerd: