Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Tim Declercq over gekkenhuis in de bergen: "Het is tijd voor iets meer discipline"

 do 20 juli 2023 13:25
Ook gisteren was het weer chaos.

Ook al is de spanning weg, de wielerfans zijn toch de grote winnaars van deze Tour de France. Maar tegelijk zijn ze ook de verliezende partij door het gedrag dat we de voorbije weken in de bergritten hebben gezien. Tim Declercq geeft zijn visie: "Het zou beter verlopen met meer politiekrachten."

Op de Joux Plane was het al hommeles, gisteren was het schouwspel op de Col de la Loze ook weer bedenkelijk. Op de steile pentes reed de tv-motor van Thomas Voeckler zich vast, waarna de renners in een file stonden tussen de massa fans. 

 

In de bus wordt ook Tim Declercq steevast geconfronteerd met die gekte. "Onze snelheid ligt er wel wat lager. We hebben dus tijd om te anticiperen", knipoogt de West-Vlaming van Soudal - Quick Step.

 

"Het viel nog mee in de Alpen, vond ik. In het Baskenland was het slechter. Soms moesten we stoppen, al is dat door een kleine minderheid als je kijkt naar hoeveel volk hier altijd staat."

 

"Al die fans zijn de max, maar soms zou het iets beter verlopen met wat meer politiekrachten. Dan zouden de fans iets gedisciplineerder zijn."

 

"Zelf heb ik eens voet aan de grond moeten zetten door een bruuske beweging van een toeschouwer, maar dat was niet intentioneel."

 

"Mocht dat wel zo zijn, dat kan natuurlijk helemaal niet. Je hebt helaas supporters en antisupporters."

"Moeilijke balans, maar ik ben niet voor een steriele sport"

Tim Declercq benadrukt meermaals dat het gelukkig slechts om "een kleine minderheid" gaat, maar ook het werkpaard pleit voor meer politiebegeleiding én nadarhekken.

 

"Absoluut! Er worden dikwijls linten gespannen, maar daar trekken supporters zich niets van aan. De meeste supporters zijn vurig en keurig, maar vaak staan ze al de hele dag op die berg en wordt er iets genuttigd."

 

"Dat is hun goed recht, want koers is altijd een feest. Maar drank haalt niet bij iedereen het beste naar boven."

 

"Het is een moeilijke balans, maar ik ben zeker niet voor een steriele sport. Het publiek is mee de charme van onze sport. En het helpt je wel. Maar het is tijd voor iets meer discipline."

Gerelateerd: