Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Zwaar Alpenweekend brengt geen onderscheid tussen topfavorieten: "Precies schrik om te verliezen"

 zo 16 juli 2023 23:49
Aan de tweede rustdag bedraagt het verschil tussen de 2 titanen nog steeds maar 10 seconden.

Ze lijken wel aan mekaar vastgeknoopt. Waar je Pogacar ziet in deze Tour, zie je ook Vingegaard. Zelfs de stevige klimritten door de Alpen leverden geen verschil op tussen geel en wit. "Ze hebben ondertussen ook zelf gevoeld dat het erg dicht bij elkaar ligt", vertelt Jan Bakelants in Vive le Vélo.

Wie vooraf had voorspeld dat het verschil tussen de nummers 1 en 2 in de Tour op de 2e rustdag slechts 10 seconden zou zijn, werd waarschijnlijk eens scheef bekeken.

 

Toch is de Tour na 15 dagen koers nog steeds een razendspannende secondenstrijd, al is dat zeker niet omdat er niet aangevallen wordt.

 

Vandaag probeerde Tadej Pogacar net als gisteren zijn concurrent Jonas Vingegaard uit het geel te rijden. "Maar je merkte meteen hoe alert Vingegaard is", stelt Karl Vannieuwkerke.

 

"De voorbije dagen kon Pogacar bij zijn aanval meteen 10 tot 20 meter pakken", zag Laurens Ten Dam. "Maar vandaag zat Vingegaard meteen op het wiel en loste hij niet."

Ik denk dat Pogacar bang was voor een te lange aanval.

Laurens Ten Dam

Daar was volgens Jan Bakelants wel een duidelijke verklaring voor. "Het verschil met de beklimmingen waar hij wel een gaatje creëerde, is dat het hier niet zo steil is."

 

"Ik vind dat Pogacar het op dat eerste steile knikje al had moeten proberen. En dan Soler vanuit de vlucht laten wachten op hem."

 

"Dan was zijn aanval wel weer heel lang en ik denk dat hij daar bang voor was", countert Ten Dam. "Het gat is ook maar 10 seconden, dus hij hoeft zeker geen minuut te pakken."

 

"Ik denk inderdaad dat ze allebei schrik hebben om te verliezen", vult Bakelants aan. "Als een van de twee een minuut pakt, is het over."

 

"Ze hebben allebei gevoeld dat het erg dicht bij mekaar ligt. Ze hebben het gevoel van een golden goal. Als de bal er bij iemand ingaat, dan is het gedaan", verwijst hij net als gisteren naar die andere populaire sport.

Wout van Aert: "Ik had dit weekend al grotere verschillen verwacht"

Ook Wout van Aert had de strijd om geel niet zo extreem spannend verwacht. "Het is ondertussen zelfs een mentale strijd geworden als je ziet hoe dicht die mannen bij elkaar aanleunen", stelt hij.

 

"Zelfs voor ons is het elke dag weer verbazingwekkend als we na de rit naar de beelden kijken."

 

"Ergens moet het beslist worden en het hoofd speelt daar een heel belangrijke rol in", gaat hij verder.

 

Ik ga ervan uit dat er in de tijdrit wel een verschil zal zijn.

Wout van Aert

"Waar de beslissing dan moet vallen? Ik had dit weekend eigenlijk al grotere verschillen verwacht", verklapt Van Aert.

 

"Maar dinsdag en woensdag is er een zwaar tweeluik met die tijdrit en de etappe over de Col de la Loze."

 

"Ik ga ervan uit dat er zeker in de tijdrit wel een verschil zal zijn", besluit onze landgenoot.

 

Het wordt in spanning afwachten in wiens voordeel de beslissing dan uiteindelijk zal vallen.