Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Tour-debutant Maxim Van Gils: "Amai, Wout van Aert wordt niet moe"

 wo 12 juli 2023 09:51
De 23-jarige Belg rijdt voor Lotto-Dstny.
Sammy Neyrinck maakte de Tour-dag gisteren mee in het spoor van Maxim Van Gils.

Maxim Van Gils rijdt zijn eerste Tour de France. De jonge Belg van Lotto-Dstny kwam in de tweede rit ten val, waardoor hij een paar dagen niet voluit kon gaan.  Hij was al een paar keer mee in een ontsnapping deze Tour, alleen vielen zijn metgezellen niet mee: ene Wout van Aert of gisteren Vingegaard en Pogacar. Sammy Neyrinck zat gisteren een dag in zijn spoor voor Vive le Vélo.

Voedingsdeskundige Britt Lambrecht, de zus van de betreurde Bjorg, zat 's avonds mee om de tafel bij Karl en co. Een reden te meer om Van Gils een dagje te volgen.

De 23-jarige noemde Britt Lambrecht alvast "een van de beste transfers vorig jaar": "Andere ploegen waren misschien al meer mee met voeding, maar met Britt hebben we nu ook een enorm grote stap gezet."

Nu zijn wonden van zijn val in het Baskenland bijna helemaal geheeld zijn, wou Van Gils gisteren graag mee in de vlucht van de dag. Al is dat geen sinecure: "Je kunt het vergelijken met wilde beesten die ze loslaten en die allemaal zo snel mogelijk aan de voederbak willen zijn."

Bij start van overgangsrit is peloton als wilde beesten die ze loslaten en die allemaal zo snel mogelijk aan voederbak willen zijn.

Maxim Van Gils

"De mensen zeggen me wel eens: waarom ga je niet in een vlucht in de grote ronde? Maar daarvoor moet je heel hard kunnen fietsen."

"Je moet je inspanning ook indelen. Koers is ook veel kijken en denken." Van de ploegleiding mocht hij gisteren meespringen."

Je moet wel wat geluk hebben. "Iemand als Mathieu van der Poel of Wout van Aert heb je er liever niet bij. Vorige week was ik een keer in de aanval en Wout was mee. Die reed rap. Die bleef maar gaan. Volgens mij heeft die de hele etappe à bloc gereden en die was nog altijd niet moe. Dat was heel straf."

Het lukte Van Gils om mee te zijn gisteren, maar toch ook weer niet: "Het ging superhard op de eerste klim, ik zat de hele tijd alert vooraan. We waren weg met een man of 14. Onder wie ook de grote kanonnen van de Tour: Vingegaard en Pogacar. Die begonnen elkaar aan te vallen op het volgende stuk bergop. Dat was echt lastig."

"Ik heb me daar volledig opgeblazen. Als ik in de start meteen voluit moet gaan, blaas ik al snel op. En nu was dat nog eens maal 2."

Van Gils staat voorlopig 72e op 1u20'56" van Vingegaard. Ondanks zijn val op dag 2 – "Dat was afzien" – amuseert Van Gils zich wel in de Tour. "Misschien moet ik voor de top 50 gaan", lacht hij. "We blijven proberen. We zijn hier om uitslagen te rijden. Vandaag hebben we een supergoede kans met Ewan."