Ga naar de inhoud

Collega's zwaaien Sep Vanmarcke uit: "Een van de beste kasseienrenners van de laatste 10-15 jaar"

 vr 7 juli 2023 12:43
Keukeleire en Vanmarcke
Jens Keukeleire en Sep Vanmarcke reden 20 jaar met en tegen elkaar.

Het nieuws dat Sep Vanmarcke zijn laatste koers al heeft gereden, slaat ook bij zijn collega's in als een donderslag bij heldere hemel. Vanmarcke wordt door hen geportretteerd als een schitterende collega of ploegmaat, maar ook een taaie tegenstander.

De wielerlevens van Sep Vanmarcke en Jens Keukeleire kruisten elkaar bijna 20 jaar. "We koersen al heel ons leven met en tegen elkaar", zegt Keukeleire.

 

"We zijn allebei van het jaar 1988, dus we reden al sinds de jeugd samen, zij het toen nooit in dezelfde ploeg. Desondanks kwam ik altijd heel goed overeen. We gingen zelfs een paar keer samen op stage."

 

"Bij de profs heb ik 1 jaar samengereden met Sep, bij EF. Maar eigenlijk hebben we altijd een goeie relatie gehad. Sep is een toffe gast, waar iedereen goed mee omkwam."

 

Keukeleire noemt het "rotnieuws". "Er zal een moeilijke periode aanbreken voor hem. Het is nooit leuk als je moet stoppen met wat je het liefste doet."

 

"Ik vind dat Sep een heel mooie carrière achter de rug heeft. Na Boonen, Van Avermaet en nu Van Aert was hij toch een van de regelmatigste renners in de voorjaarsklassiekers."

 

"Sep stond er altijd, zelfs als hij eens een tegenslag had in de voorbereiding. Hij is een van de beste kasseienrenners van de laatste 10-15 jaar."

Na Boonen, Van Avermaet en Van Aert was hij een van de regelmatigste renners in de voorjaarsklassiekers.

Jens Keukeleire

"Zijn kinderdroom is plots voorbij"

  • Jenthe Biermans (ex-ploegmaat bij Israel): "Het was toch even schrikken. Ik krijg er nu ook nog kippenvel van. Ik heb hem net nog een berichtje gestuurd, hem veel sterkte gewenst. Zijn kinderdroom wordt plots beëindigd en dat is verschrikkelijk. Er zijn al veel mensen gestorven door hartproblemen, dus het is de meest verstandige beslissing. Maar hij had nog mooie jaren als profrenner. Een dikke chapeau in ieder geval voor zijn carrière. Hoe hij was als ploegmaat? Ik heb veel van hem geleerd. Hij was specialist op het gebied van bandendruk en materiaal. Ik heb veel aan hem te danken. "

 

  • Jasper De Buyst: Dit is een nachtmerrie voor elke renner. Anderzijds zal het ook een opluchting voor hem zijn dat het ontdekt is. Ik wil hem graag nog eens alle moed toewensen. Of het mij zelf ook doet nadenken? Het is een thema dat meefietst, maar het zit wel zo ver mogelijk in het achterhoofd."

 

  • Tim Declercq: "Dit is heel erg voor Sep. Niemand stopt graag op zo'n manier. Anderzijds mag hij blij zijn dat hij zich meteen heeft laten controleren en het snel ontdekt is. Ik ben blij dat er bij mij geen weefsel is gevonden (Declercq stond in 2022 ook aan de kant met hartproblemen). Anders was mij misschien hetzelfde leven beschoren."
Gerelateerd: