Ga naar de inhoud

UEFA beloont KBVB met FootbALL Award voor "uitmuntende bijdrage op en naast veld"

 di 27 juni 2023 18:40

De Belgische voetbalbond (KBVB) is in de prijzen gevallen van de UEFA. De KBVB kreeg een FootbALL Award voor zijn inspanningen op en naast het veld om via voetbal sociale verandering te brengen.

De UEFA riep het FootbALL-programma in het leven om de kracht te benadrukken die het voetbal kan uitoefenen om een positieve sociale verandering teweeg te brengen in de maatschappij.

 

Het programma werd eerder deze maand gelanceerd tijdens de finale van de Champions League. De eerste prijzen zijn vandaag bekend gemaakt.

 

"De Belgische voetbalbond heeft het onderwerp duurzaamheid proactief benaderd en was een van de eerste nationale bonden die een alomvattende strategie voor maatschappelijk verantwoord voetbal opstelde", klinkt het in een mededeling.

 

"Bovendien stelde de KBVB concrete antidiscriminatieprogramma's op en maakte de Belgische voetbalbond middelen vrij voor vluchtelingen en leden met een handicap binnen de voetbalfamilie." De UEFA looft ook het actieplan tegen racisme en discriminatie (Come Together) dat de KBVB de voorbije jaren uitwerkte.

 

"De KBVB streeft er eveneens naar om iedereen toegang te geven tot voetbal en daarom zijn er verschillende nationale teams opgericht voor personen met een verstandelijke of motorische handicap om te voetballen in een categorie die exclusief voor hen is gereserveerd", een verwijzing naar onder meer de Blind Devils, Deaf Devils, Red Flamingo's, Special Devils en Special Flames.

 

Naast de KBVB waren er ook FootbALL Awards voor de Duitse voetbalbond (onder meer voor zijn strijd tegen racisme) voor Arsenal (voor een actie tegen geweld met messen) en ex-voetballer Lilian Thuram (strijd tegen racisme).

 

De Human Rights Steering Group van de UEFA selecteerde de laureaten.