Ga naar de inhoud

De Belgian Cats staan in de kwartfinales van het EK basketbal, wat volgt nu nog?

 ma 19 juni 2023 09:03
Lachende gezichten bij de Belgian Cats na de kwalificatie voor de kwartfinales.
Lachende gezichten bij de Belgian Cats na de kwalificatie voor de kwartfinales.

De Belgian Cats hebben zich zondag geplaatst voor de kwartfinales van het EK basketbal. Tegen wie spelen ze nu en hoe ziet het vervolg van hun toernooi eruit? Wij zetten het voor u op een rijtje.

De groepsfase van het EK zit erop voor de Belgian Cats, die zich als poulewinnaar verzekerden van een rechtstreeks ticket voor de kwartfinales.

België heeft nu 3 dagen vrij, waarin het ook van Israël zal reizen naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Daar vindt de eindfase van het toernooi plaats.

 

De kwartfinales worden donderdag gespeeld, de tegenstander van de Belgian Cats is op dit moment nog niet exact bekend. Wel weten we al dat het de winnaar wordt van het barrageduel tussen Servië en Groot-Brittannië, dat dinsdagavond om 21 uur afgewerkt wordt.

 

Servië is op papier de sterkste, de kans lijkt dus reëel dat België zich mag opmaken voor een krachtmeting met de titelverdediger in de kwartfinales.

 

Twee jaar geleden hield Servië de Cats nog uit de EK-finale na een zege met één puntje verschil in de halve finales. Servië maakte dit toernooi nog geen verpletterende indruk en moest de winst in zijn poule aan Hongarije laten na een nederlaag tegen de Hongaren op de slotspeeldag.

In dezelfde tabelhelft als de Belgian Cats gaat de andere kwartfinale tussen Frankrijk en de winnaar van de barragematch tussen Montenegro en Italië. Van die 3 landen zijn de Fransen in theorie het sterkst.

 

Stoot België door, dan wacht dus mogelijk een confrontatie met Frankrijk, de regerende Europese vicekampioen, in de halve finales.

De halve finales worden zaterdag gespeeld, de match om het brons en de finale zijn op zondag.

Belgian Cats op EK basketbal

finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.

Gerelateerd: