Ga naar de inhoud

Emma Meesseman in EK-special van De Tribune: "Ik verlies heel zelden met UNO"

 vr 9 juni 2023 20:48
Meesseman
Stuwt Emma Meesseman de Belgian Cats ook op het EK naar grote hoogten?

Emma Meesseman heeft er sportief al een topseizoen opzitten bij Fenerbahçe, maar op het EK basketbal wil ze met de Belgian Cats graag de kroon op het werk zetten. Al blijft de altijd voorzichtige Meesseman in onze EK-special van De Tribune voorzichtig. "Ik wil het niet jinxen."

Emma Meesseman: "Voorbereiding was wat bizar"

Het was een beetje met horten en stoten, maar met het EK basketbal (15-25 juni) stilaan in zicht is de voorbereiding van de Belgian Cats nu helemaal op kruissnelheid gekomen.

"Als een aantal belangrijke speelsters er niet van in het begin bij is, loop je toch vertraging op. Dat heeft dan invloed op de chemie, vooral dan de automatismen", zegt Emma Meesseman.

 

"Maar in 1 week tijd hebben we al veel vooruitgang geboekt. Momenteel halen we ook meer uit een teambuilding dan een basketbaltraining. Dat hebben we nu nodig."

 

Ook bondscoach Rachid Méziane sloot pas later aan, omdat hij met Villeneuve-d'Ascq nog tot op het laatst om de Franse titel speelde. "Dat was inderdaad een beetje bizar."

 

"De assistenten hebben hun job goed gedaan en er was ook altijd communicatie tussen Méziane en zijn assistenten. Het was dus niet zo dat Rachid enkel op zijn job in Frankrijk gefocust was, wat logisch zou zijn."

De Belgian Cats zijn één familie. De bondscoach heeft zich daar meteen bij aangesloten. Hij is heel familiaal.

Emma Meesseman

Sinds Méziane de fakkel overnam van zijn landgenoot Valéry Demory gaat het volgens Meesseman weer de betere kant uit. "We hebben weer een betere connectie met de coach."

 

"Het sterke punt van de Cats is dat de spelersgroep en de staf door elkaar lopen. We zijn één vriendengroep, één familie. Rachid sloot zich daar meteen bij aan, hij is heel familiaal."

 

Met Méziane keerden de Cats ook terug naar hun oude succesformule. "We spelen nu weer ons snelle transitiespel. Dat ligt ons beter. Ik denk dat we met Rachid voor een langere periode goed zitten."

"Ik verlies amper met UNO"

De Belgian Cats maakten in het verleden gebruik van een mental coach. Ook daar is nu een lichte verandering gebeurd. "De focus ligt nu eerder op mindfulness. Dat is iets wat ik in Washington ook al heb meegemaakt."

 

"Maar ons schema is zo druk dat de beste mindfulness nog altijd activiteiten zoals het schapen drijven zijn. Of UNO spelen. Ik verlies heel zelden!"

Volg het EK basketbal bij Sporza

  • Het EK basketbal loopt van 15 tot 25 juni en bij Sporza zit je op de eerste rij. Alle wedstrijden van de Belgian Cats worden live uitgezonden op tv, kun je volgen met livestream en tekstverslag bij Sporza online én op Radio 1.

  • Zaterdag zenden we op Canvas, vanaf 17.50 uur, ook de uitzwaaimatch van de Cats tegen China uit. Uiteraard ook live te volgen via de app/website van Sporza.
     
  • De komende dagen mag je op deze plaats ook nog heel wat voorbeschouwende stukken verwachten: portretten van de tegenstanders, analyses, overzicht van de topfavorieten, ...

Belgian Cats op EK basketbal

finale
Spanje BELGIE 58-64 verslag
halve finales
Spanje Hongarije 69-60  
BELGIE Frankrijk 67-63 verslag
kwartfinales
Hongarije Tsjechië 62-61  
BELGIE Servië 93-53 verslag
Frankrijk Montenegro 89-46  
Spanje Duitsland 67-42  
uitslagen groep B
Italië Tsjechië 58-61  
België Israël 108-59 verslag
Tsjechië België 41-84 verslag
Israël Italië 68-88  
België Italië 72-64 verslag
Tsjechië Israël 61-52  
eindstand groep B
    M W V +/- ptn
1. BELGIE 3 3 0 +100 6
2. Tsjechië 3 2 1 -31 5
3. Italië 3 1 2 +9 4
4. Israël 3 0 3 -78 3

België speelt zijn poulewedstrijden in Tel Aviv, Israël. De winnaars van de 4 groepen stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen barrages.