Dan toch nog! Miami houdt Boston van historische ommekeer en speelt NBA-finale

 di 30 mei 2023 07:08
Miami speelt de grote NBA-finale tegen Denver.
De topschutters van de avond: Jaylen Brown (l) had 19 punten, Jimmy Butler (m) 28 en Caleb Martin (r) 26.

Niet de Boston Celtics, maar de Miami Heat spelen de finale van de NBA tegen Denver. De Celtics slaagden er net niet in om als allereerste team ooit een 3-0-achterstand in de play-offs weg te werken. Ook al mochten ze het beslissende Game 7 thuis spelen. De Heat - Jimmy Butler op kop - sloegen genadeloos toe: 84-103.

Voor Miami is het de tweede NBA-finale in 4 jaar, het is nog maar de tweede keer dat een 8e reekshoofd de NBA Finals haalt. Miami kreeg zaterdag nochtans een serieuze klop te verwerken, toen Derrick White met een buzzer beater (103-104) Game 6 besliste.

"Dat kan de teamgeest kraken", verwoordde Heat-coach Erik Spoelstra. "Maar bij ons gaf het enkel meer drive om de job alsnog af te maken."

Jimmy Butler, de MVP van de Eastern Conference Finals, was in de beslissende partij goed voor 28 punten, 7 rebounds en 6 assists, geholpen door Caleb Martins 26 punten en 10 rebounds. Bam Adebayo's 12 punten, 10 rebounds en 7 assists deden de rest.

Bij Boston was Jaylen Brown de topschutter met amper 19 punten, White maakte er 18. Boston was nog maar het vierde team ooit dat na 3-0 achter in een best-of-7-serie nog een Game 7 kon afdwingen. Het was wel de eerste keer dat dat een thuismatch was.

Maar in de statistieken staat het nu 151-0, voor de 151e keer trok het team dat 3-0 voorkwam aan het langste eind.

De Celtics hadden de pech dat sterkhouder Jayson Tatum, de man die het de vorige matchen deed, bij de eerste play van de avond zijn enkel verzwikte. "Dat kwam hard aan, het had een impact op mijn wedstrijd. Het was frustrerend dat ik maar een schim van mezelf was. Het was lastig om te bewegen." Zijn cijferklok stopte bij 14 punten en 11 rebounds.

Boston scoorde maar aan 39 procent en bleef op 9 op 42 driepunters steken. "We faalden, ik faalde, we lieten de stad in de steek", treurde Brown, die zelf maar 8  op 23 tweepunters scoorde en 1 op 9 driepunters.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Butler: "Niemand is al tevreden"

Bij de rust stond het 41-52, White zorgde ervoor dat een kloof van 16 punten halveerde in het derde quarter, maar dichter dan 7 punten kwamen de thuisspelers nooit meer, tot wanhoop van de TD Garden.

Butler en Adebayo deden Boston in het laatste quarter helemaal dood met een maximale kloof van 23 punten.

De Heat, die vorig jaar de finale in het oosten verloren na 7 duels van Boston, nemen het in de grote finale op tegen Denver, dat op 22 mei al de LA Lakers met een sweep opzijzette in de westelijke finale. De eerste partij is donderdag 1 juni in Denver.

"Niemand is al tevreden", klonk de ambitie door bij Butler, die 24,7 punten, 7,6 rebounds en 6,1 assists draaide in deze reeks. "We hebben nog niets verwezenlijkt. "We spelen niet alleen om de Eastern Conference te winnen, we spelen om de hele boel te winnen."

Miami komt van ver: het moest zelfs de play-in spelen om de play-offs te halen. Alleen New York Knicks kon eerder - in 1999 - als 8e reekshoofd de NBA-finale halen. Maar niet winnen, dat deden de San Antonio Spurs.

De Heat kunnen dus geschiedenis schrijven met een vierde titel. In 2006, 2012 en 2013 waren ze kampioen, in 2011, 2014 en 2020 verloren ze de NBA-finale.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

NBA play-offs

finale (best of 7)
Denver Nuggets (1) Miami Heat (8) vanaf 1/06
 halve finales (best of 7)
Eastern Conference
Boston Celtics (2) Miami Heat (8) 3-4
Western Conference
Denver Nuggets (1) LA Lakers (7) 4-0
tweede ronde (best of 7)
Eastern Conference
Miami Heat (8) New York Knicks (5) 4-2
Philadelphia 76'ers (3) Boston Celtics (2) 3-4
Western Conference
Denver Nuggets (1) Phoenix Suns (4) 4-2
Golden State Warriors (6) LA Lakers (7) 2-4
eerste ronde (best of 7)
Eastern Conference
Milwaukee Bucks (1) Miami Heat (8) 1-4
Cleveland Cavaliers (4) New York Knicks (5) 1-4
Philadelphia 76'ers (3) Brooklyn Nets (6) 4-0
Boston Celtics (2) Atlanta Hawks (7) 4-2
Western Conference
Denver Nuggets (1) Minnesota Timberwolves (8) 4-1
Phoenix Suns (4) LA Clippers (5) 4-1
Sacramento Kings (3) Golden State Warriors (6) 3-4
Memphis Grizzlies (2) LA Lakers (7) 2-4