Ga naar de inhoud

Yellow Tigers stomen zich klaar voor zomers drieluik: "EK in België is hoofddoel, Spelen zijn droom"

 vr 26 mei 2023 20:30

Nu hun verschillende nationale en Europese competities achter de rug zijn, richten de Belgische volleybalvrouwen hun blik richting het tweede deel van 2023, dat met een EK in eigen land én een olympisch kwalificatietoernooi veelbelovend oogt. Bondscoach Gert Vande Broek en sterspeelster Britt Herbots kijken er al naar uit. 

Vorig jaar veroverden de Yellow Tigers heel wat sportharten door met gedurfd volleybal en een jonge ploeg 9e te worden op het WK. De verwachtingen voor deze zomer zijn dan ook hoog, al tempereren ze die zelf.

 

"Het EK in eigen land is uiteraard ons hoofddoel", zegt bondscoach Gert Vande Broek. "We zijn heel blij dat we nog eens voor eigen volk kunnen spelen, want dat kon de voorbije jaren niet zo vaak."

 

"In ons hoofd hebben we de top 8 als ambitie genomen, ook al zitten we in een zware groep (met onder meer wereldkampioen Servië). We zijn niet gediend door de loting, maar dat willen we niet als excuus inroepen. Het thuisvoordeel moet dat maar compenseren. We willen er een feest van maken."

 

Daarna volgt met het olympische kwalificatietoernooi in Japan een misschien nog belangrijkere afspraak voor de Tigers, zeker voor hun toekomst. "Dat is de droom van elke volleyballer", zegt Britt Herbots.

 

"Maar de plaatsjes voor de Europese landen zijn duur. Het wordt een beetje mission impossible. Maar zeg nooit nooit. En als het niet lukt, kunnen we nog altijd eventueel dankzij onze ranking gaan (momenteel 11e). Die moeten we ook zo hoog mogelijk houden."

Tigers naar de Spelen? "Beetje mission impossible"

Voor dat tweeluik EK-OKT is er eerst nog de Golden League. Als een soort opwarmertje.

 

"10 jaar lang hebben we de Volley Nations League en de voorganger ervan gespeeld, maar daar zijn we vorig jaar heel nipt uit gedegradeerd", brengt Gert Vande Broek in herinnering.

 

"Dat was een ontgoocheling, maar de belasting in de Golden League is wel lager. We hoeven minder matchen te spelen en niet de hele wereld rond te reizen."

 

"Er zijn speelsters die 8 jaar lang campagne na campagne in de Volley Nations League hebben meegedraaid. Dat wordt te belastend. Daarom is het niet slecht om kansen te geven aan andere mensen."

 

"We hebben ook met de groep besproken dat het niet slecht zou zijn om nog een jaartje langer in de wachtkamer te blijven zitten. Het is dus niet meteen onze ambitie om weer te promoveren." 

Het is niet onze ambitie om meteen weer te promoveren naar de VNL. Een jaartje langer in de wachtkamer is niet slecht.

bondscoach Gert Vande Broek

"Groep wou unaniem met mij doorgaan"

De groep kwam ook samen om de toekomst van Gert Vande Broek te bespreken. Die maakte zich volgens het Bondsparket in het verleden schuldig aan grensoverschrijdend gedrag, maar de Tuchtcommissie bekijkt nog of er ook een sanctie komt.

 

"We hebben de afspraak gemaakt dat ik er niet veel over zou zeggen", legt de bondscoach uit.

 

"Voor deze campagne heb ik het weer voorgelegd aan de groep en die ging unaniem akkoord om door te gaan."

 

Britt Herbots bevestigt: "We zijn er niet zoveel meer mee bezig, wij denken vooral aan onze zomer. Het is alleen vervelend dat het steeds ter sprake blijft komen."

 

"Vorig jaar was het ook al niet gemakkelijk, zijn we met veel vraagtekens naar het WK gegaan. Terwijl we er wel stonden. De ploeg zal het nu maar eens bewijzen dan."