Ga naar de inhoud

Pascale Van Damme eerste vrouwelijke voorzitter van voetbalbond

 ma 22 mei 2023 15:05
prinses Astrid en Pascale Van Damme
Pascale Van Damme (r) naast prinses Astrid tijdens een economische missie, eind 2016 in de Verenigde Staten.

Na het ontslag van Paul Van den Bulck neemt Pascale Van Damme het roer als voorzitter over bij de voetbalbond. Tot vandaag was de topvrouw uit de IT-wereld onafhankelijk bestuurder bij de grootste sportfederatie van het land. Nu moet ze het schip weer op koers krijgen. "Laat ons samen de bladzijde omslaan", reageert Van Damme.

De Raad van Bestuur van de Belgische voetbalbond (KBVB) heeft vandaag het ontslag van Paul Van den Bulck aanvaard en Pascale Van Damme benoemd als eerste vrouwelijke voorzitter.

 

"De Raad van Bestuur en het directiecomité kijken vooruit en willen met vereende krachten verder bouwen aan de toekomst van de KBVB", klinkt het in een mededeling. 

 

"Van Damme wenst op een constructieve, integere en collaboratieve manier haar rol als voorzitter te vervullen, in nauwe samenwerking met de leden van de Raad van Bestuur en het directiecomité."

Pascale Van Damme wenst op een constructieve, integere en collaboratieve manier haar rol als voorzitter te vervullen, in nauwe samenwerking met de leden van de Raad van Bestuur en het directiecomité.

KBVB

Van Damme komt uit de IT-wereld. Ze is vicepresident EMEA VMware bij Dell Technologies en voorzitter Digital Industries bij Agoria. 

 

Twee jaar geleden maakten Van Damme en Van den Bulck samen hun intrede bij de voetbalbond als onafhankelijk bestuurders.

 

Als voorzitster van de voetbalbond zal Van Damme toezicht moeten houden op de werking van de directie.


Voorlopig blijft ze op post tot de volgende voorzittersverkiezing.

"Met vereende krachten aan de toekomst bouwen"

Er ligt voor Van Damme veel werk op de plank bij de KBVB, die woelige maanden kent. Twee maanden geleden moest algemeen directeur Peter Bossaert opstappen, vorige week liet Paul Van den Bulck weten dat hij stopt als voorzitter.

 

"Het geeft me veel vertrouwen dat de volledige raad van bestuur en het directiecomité samen de bladzijde willen omslaan, en met vereende krachten verder willen bouwen aan de toekomst van de KBVB", zegt Van Damme in een mededeling van de voetbalbond.

 

"Ik reik de hand aan de Raad van Bestuur, het directiecomité, de Pro League, Voetbal Vlaanderen en de Association des Clubs Francophones de Football om samen met mij te schrijven aan een mooie toekomst voor de Rode Duivels, de Red Flames en de honderdduizenden andere voetballers, fans en leden die wij vertegenwoordigen. Better Together!"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Er zijn een aantal dossiers die Van Damme bijzonder nauw aan het hart liggen, aldus de voetbalbond. Zo wil ze mee haar schouders zetten onder de uitbouw van het vrouwenvoetbal en het WK voor vrouwen in 2027 naar België halen.


Daarnaast wil ze vanuit haar professionele expertise de KBVB de komende jaren ondersteunen in de verdere digitalisering, en wil ze de maatschappelijke rol van de KBVB nog meer uitspelen.

Red Flames
Samen met de Red Flames wil Pascale Van Damme het WK voor vrouwen in 2027 naar België halen.

Ex-voorzitter: "Verheugd dat ik de kans heb gekregen"

Paul Van den Bulck stapte eind vorige week op als voorzitter. Het directiecomité van de voetbalbond had enkele dagen voordien de moeizame relatie met Van den Bulck aangekaart.

 

"Ik ben verheugd dat ik de kans heb gekregen om de KBVB van dienst te zijn en dat ik heb kunnen bijdragen om de uitdagingen van de afgelopen maanden, getekend door een moeilijke post-covidperiode en economische crisissituatie, te overwinnen", zegt Van den Bulck in een reactie.

 

"Samen met het team heb ik al mijn energie gestoken in het verder professionaliseren en uitbouwen van de KBVB."

Peter Bossaert en Paul Van den Bulck
Eind maart moest CEO Peter Bossaert opstappen, nu vertrekt voorzitter Paul Van den Bulck.

Voorzitters Belgische voetbalbond

 • 1895 - 1924: Edouard de Laveleye
 • 1924 - 1929: Joseph d'Oultremont
 • 1929 - 1937: Rodolphe William Seeldrayers
 • 1937 - 1943: Oscar Van Kesbeeck   
 • 1945 - 1951: Francis Dessain
 • 1951 - 1967: Georges Hermesse
 • 1967 - 1987: Louis Wouters
 • 1987 - 2001: Michel d'Hooghe
 • 2001 - 2005: Jan Peeters
 • 2005 - 2017: François De Keersmaecker
 • 2017 - 2019: Gérard Linard
 • 2019 - 2021: Mehdi Bayat
 • 2021 - 2022: Robert Huygens
 • 2022 - 2023: Paul Van den Bulck
 • nu: Pascale Van Damme
Gerelateerd: