Ga naar de inhoud

Peter Vandenbempt kadert onrust bij Belgische voetbalbond: "Ontslag verandert niets aan spanningsveld"

 vr 19 mei 2023 20:18
Peter Vandenbempt geeft uitleg bij het ontslag van de bondsvoorzitter.

De Belgische voetbalbond bevaart woelige wateren. Na een uitgebreide klachtenbrief van het directiecomité nam voorzitter Paul Van den Bulck ontslag bij de KBVB. Peter Vandenbempt kadert het vertrek en de aanhoudende spanning aan de top: "De directie wil de werking hetzelfde houden, de raad van bestuur wil het tegenovergestelde."

Paul Van den Bulck heeft vastgesteld dat in deze omstandigheden, met een duidelijk onherstelbare vertrouwensbreuk, de samenwerking met de leden van het directiecomité onmogelijk was. 

 

Dat was eigenlijk al zo sinds het ontslag van Peter Bossaert, met wie vele leden van dat comité een nauwe band hadden, natuurlijk. 

 

Hij vond dat hij op deze manier zijn taak als voorzitter – toezicht houden op de werking van de directie – niet langer kon uitvoeren. En dat het voor de werking van de voetbalbond nefast zou zijn als hij langer zou aanblijven. 

 

Niet vergeten: de klachten die tegen hem zijn ingediend – intern en extern – voor intimidatie en pestgedrag. Dat is natuurlijk ook niet min, of ze nu terecht zijn of niet. Het is voor het imago van de voetbalbond beter dat hij zelf vertrekt dan dat er een stemming of procedure van komt.

Het is niet dat het vertrek van Paul Van den Bulck alle problemen heeft opgelost, want het spanningsveld blijft.

Peter Vandenbempt

Het is niet dat het vertrek van Paul Van den Bulck alle problemen heeft opgelost, want dat spanningsveld met de directie aan de ene kant en de raad van bestuur aan de andere, is er nog altijd.

 

Eenvoudig gezegd: de directie wil graag blijven werken zoals het dat de afgelopen 5 jaar gedaan heeft, met een grote mate van onafhankelijkheid. De raad van bestuur wil – ook zonder Van den Bulck – het tegenovergestelde. Die wil meer controle en scherper toezicht op de werking.

 

Het is opvallend dat ze het allebei over "good governance" hebben. Alleen is het duidelijk dat ze het niet eens zijn over wat dat precies inhoudt. 

 

In elk geval: de audit over de werking van de voetbalbond zal plaatsvinden zoals gepland. Daarin zal moeten blijken wie goed en correct werk leverde de afgelopen jaren. En degene voor wie dat niet het geval is, zal moeten vertrekken, vrees ik.

 

Het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Peter Vandenbempt