Ga naar de inhoud

José Mourinho flikt het weer en bereikt 6e Europese finale: "Niet bezig met mijn plek in de geschiedenis"

 vr 19 mei 2023 09:40

Voor het tweede jaar op een rij is José Mourinho erin geslaagd om met AS Roma de finale van een Europese beker te bereiken. Toch bleef de Portugese coach opvallend bescheiden bij deze nieuwe triomf.

Zijn 'defensieve resultaatsvoetbal' zou achterhaald zijn, niet meer van deze tijd. Na enkele mindere jaren bij Manchester United en Tottenham leek José Mourinho langs alle kanten voorbijgestoken door de nieuwe generatie laptoptrainers.

 

Maar kijk: met AS Roma staat de Portugees voor het tweede jaar op een rij in een Europese finale, na de Conference League nu die van de Europa League.

 

Mourinho vierde het succes tegen Leverkusen zoals we hem kennen heel uitbundig en expressief. Maar na de match bleef hij the humble one.

 

"Ik ben niet bezig met mijn plaatsje in de geschiedenis van AS Roma. Ik wil gewoon deze jonge groep beter maken, zodat deze spelers grootse dingen kunnen bereiken."

 

"Ik wil ook zo graag iets terugdoen voor de fans van AS Roma, die mij sinds het begin zoveel gegeven hebben."

 

Een bescheiden Mourinho dus, maar zijn aanvoerder Lorenzo Pellegrini zwaaide wel met lof. "Hij is van een andere orde. Hij zorgt ervoor dat je doordrenkt geraakt van het belang van de match."

 

 

"Iedereen wist wat hij moest doen. We hebben gestudeerd, video's bekeken, ... Zeker in Europa kan onze coach het verschil maken."

 

6e finale voor Mourinho, nog nooit verloren

Voor José Mourinho is het de 6e keer dat hij de finale van een Europese beker bereikt, hij verloor daarvan nog geen enkele.

Met Porto won hij zo'n 20 jaar geleden achtereenvolgens de UEFA Cup en de Champions League, daarna volgden nog een Champions League met Inter, een Europa League met Manchester United en een Conference League met Roma.

 

Als Mourinho ook de finale tegen Sevilla kan winnen, dan komt hij op de eeuwige ranglijst op een gedeelde vierde plaats. Enkel Carlo Ancelotti (9), Alex Ferguson (7) en Giovanni Trapattoni (7) wonnen meer dan 6 Europese bekers.

Gerelateerd: