Hoe één worp alles kan veranderen. Speerwerper Timothy Herman heeft met zijn Belgische recordworp van 87,35 meter op de Golden Meeting in Nairobi vriend en vijand verrast. Inclusief zichzelf, want voor Herman was het vooralsnog niets meer dan een "uit de hand gelopen hobby". Heeft ons land er een wereldtopper in het speerwerpen bij?
Het seizoen is slechts enkele maanden oud, maar toch heeft Timothy Herman nu al getekend voor een van dé Belgische atletiekprestaties.
Onze landgenoot veegde het 24 jaar oude Belgische record van de tabellen, klopte wereldkampioen Anderson Peters én verdiende een WK-ticket. Van een visitekaartje gesproken.
"Het is nog altijd moeilijk te geloven. De laatste weken liep het vlot op training, maar dit had ik nu ook niet verwacht. Om in Nairobi tussen mijn idolen te staan en ze dan ook nog eens te kloppen, is een droom die werkelijkheid wordt", vertelt Herman.
Wrijf u niet in de haren als u nog nooit van onze landgenoot had gehoord. Herman stond in de jeugdreeksen te boek als een wereldtopper, maar bleef bij de profs voorlopig onder de radar door aanhoudend blessureleed.
"Last aan mijn schouder, knieklachten of een stressfractuur in mijn onderste rugwervel, ... Elk jaar was er wel een blessure die roet in het eten gooide. Ik ben vaak met last blijven trainen, waardoor ik de speer niet kon gooien zoals ik wilde."
Onderhoudstechnicus in het dagelijks leven
"Dit seizoen ben ik voor het eerst helemaal pijnvrij en de resultaten zijn er ook naar."
Hermans prestatie wordt nog opmerkelijker als je weet dat hij het speerwerpen combineert met een dagjob als onderhoudstechnicus.
"Ik heb geen profcontract, dus moet andere manieren zoeken om rond te komen. Dat is niet evident, want mijn concurrenten zijn meestal wel full-time profs. Zo moest ik voor de meeting in Nairobi verlof aanvragen bij mijn baas."
Veel tijd had Herman overigens niet om te vieren. "Ik ben dezelfde dag nog teruggekeerd. Op hotel was er een barbecue, maar meer ook niet. De wedstrijden volgen elkaar immers in sneltempo op."
Met zijn WK-ticket in de achterzak, steekt de pezige speerwerper zijn ambities niet langer onder stoelen of banken.
"Als ik mijn worp in Boedapest (gastland van het WK, red.) kan herhalen, dan is de finale of zelfs het podium realistisch. Al komt de topvorm niet op bestelling", weet Herman.