Ga naar de inhoud

Toernooi van Madrid stapelt controverse op: vrouwelijke dubbelwinnaressen mogen niet speechen

 ma 8 mei 2023 17:41
Azarenka en Haddad Maia mochten nog poseren voor de foto, maar werden niet aan het woord gelaten.

De toernooiorganisatie in Madrid heeft de voorbije week een slechte beurt gemaakt als het op gendergelijkheid aankomt. Na het "taartenincident" was er ook een rel rond de outfit van de ballenmeisjes en mochten als klap op de vuurpijl de vrouwelijke dubbelwinnaars niet speechen na hun zege. "Dit kan ik niet uitleggen aan mijn zoontje", reageerde winnares Viktoria Azarenka.

"Cakegate"

Het Masters 1000-toernooi van Madrid is een van de belangrijkste gravelafspraken van het seizoen, maar op vlak van gendergelijkheid liet het toptoernooi de voorbije week enkele steken vallen.

 

Het begon bij de "cakegate" rond Carlos Alcaraz en Aryna Sabalenka. De Spaanse publiekslieveling werd afgelopen week 20 en kreeg daarvoor een enorme verjaardagscake van de organisatie.


Ook Sabalenka - het nummer twee van de wereld en dit jaar winnares op de Australian Open - was jarig, maar om de Wit-Russin in de bloemetjes te zetten werd er wat bespaard bij de bakker. Een veel kleinere cake was haar deel, de kritiek was achteraf dan ook niet mals.


Sabalenka trok zich van de heisa niet al te veel aan en versloeg zondag 's werelds nummer één Iga Swiatek in een titanenduel. "Ik denk dat het allemaal te maken had met mijn verjaardagstaart", grapte ze in haar overwinningsspeech.

Gerelateerd:

Ballenmeisjes in minirok

Ondertussen was er ook een rel ontstaan rond de ballenjongens- en meisjes. Voor de topwedstrijden op centre court werd steevast een beroep gedaan op meisjes, bovendien getooid in korte topjes en rokjes.

 

Voor de wedstrijden op de kleinere tennisbanen, met minder media-aandacht, werden ook jongens ingezet en droegen de ballenmeisjes meer verhullende kledij.

 

Verschillende fans trokken op sociale media hard van leer en beschuldigden de organisatie van seksisme. Uiteindelijk zag de organisatie zijn fout in, en werden in de eindfase van het toernooi de outfits van de ballenmeisjes vervangen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dubbelwinnaressen mogen niet spreken

Als klap op de vuurpijl werd ook het dubbeltoernooi bij de vrouwen nog afgesloten met een kemel van jewelste. De Wit-Russische ex-nummer één van de wereld Viktoria Azarenka en de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia versloegen in die finale het Amerikaanse duo Coco Gauff-Jessica Pegula.
 

Zoals de traditie het voorschrijft, worden na een toernooi de winnaars en de verliezende finalisten telkens even aan het woord gelaten. Maar nadat zondag de trofeeën overhandigd waren en de foto's getrokken, was er van een speechmoment geen sprake.

Dit is triest en onacceptabel.

Ons Jabeur (WTA-7)

Op Twitter liet winnares Azarenka een duidelijke boodschap na. "Het is moeilijk uit te leggen aan mijn zoon Leo waarom mama niet hallo kon zeggen tegen hem tijdens de trofee-uitreiking."


Ook finaliste Gauff was op sociale media niet te spreken over het voorval. "Ik kreeg de kans niet om te spreken na de finale", schreef ze. Ons Jabeur, het nummer zeven van de wereld in het vrouwentennis, trad haar bij. "Dit is triest en onacceptabel."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: