Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
38
4
2
2
0
5
6
2
Club Brugge
36
4
3
0
1
9
3
3
Union
35
4
0
4
0
4
8
4
KRC Genk
34
4
3
0
1
5
2
5
Antwerp
29
4
1
3
0
1
5
6
Cercle Brugge
29
4
1
1
2
5
5
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
6
2
2
0
0
3
1
2
Club Brugge
6
2
2
0
0
6
1
3
Union
0
2
0
2
0
3
5
4
KRC Genk
7
3
2
0
1
4
2
5
Antwerp
0
1
0
1
0
0
1
6
Cercle Brugge
1
2
0
1
1
1
2
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
2
0
2
0
2
5
2
Club Brugge
4
2
1
0
1
3
2
3
Union
0
2
0
2
0
1
3
4
KRC Genk
3
1
1
0
0
1
0
5
Antwerp
3
3
1
2
0
1
4
6
Cercle Brugge
4
2
1
0
1
4
3

Anderlecht-CEO Jesper Fredberg: "Het is onze fout dat de kwaliteit in de kern niet goed genoeg was"

 di 25 april 2023 19:07

Dit weekend gaan de play-offs van start, maar bij Anderlecht is het seizoen al afgelopen. Paars-wit likt zijn wonden, CEO Sports Jesper Fredberg werd onderworpen aan een vragenvuur.  "De top 6 volgend seizoen? Ja, daar twijfelen we niet over. Ik verwacht ook dat we dat zullen halen."

"We zullen héél veel van de spelers vragen"

Het slechtste seizoen sinds 1937? Uiteraard heeft ook Jesper Fredberg er geen pasklaar antwoord op. "Dat zou veel tijd in beslag nemen", opent de Deen een lang gesprek met onze reporter.

 

"Dit hebben we niet gewenst, maar het zijn de feiten. We moeten het ook beschouwen als een wake-upcall om na te gaan waar we staan en hoe we vooruit kunnen. Dat moeten we nu doen."

 

De fans eisen een uitleg. "Ik begrijp hen volkomen. Ik voel hetzelfde. Ik ben hier nog maar 5 maanden aan de slag, maar dit is geen job. Ik leg er ook mijn emoties in."

 

"Als je niet slaagt, dan voel je je triest. En ik zie ook hoeveel mensen het raakt. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt."

We denken dat de kwaliteit van de kern niet goed genoeg was. Dat is onze fout, niet die van de spelers.

Jesper Fredberg

Voor de spelersgroep is de vakantie nog niet helemaal begonnen. "Ze sluiten weer aan en we evalueren het seizoen individueel en collectief. We testen hen ook om een programma vast te leggen."

 

"Dit geeft ons ook meer tijd om volgend seizoen voor te bereiden en die tijd willen we benutten. Ze moeten klaar en hongerig zijn als ze straks terugkeren. We zullen héél veel van hen vragen."

 

Zullen spelers ook slecht nieuws krijgen tijdens de gesprekken? "Met de kwaliteit zijn we niet tevreden", stelt de Deense CEO duidelijk.

 

"Soms hebben we overgepresteerd, soms niet. We denken dat de kwaliteit van de kern niet goed genoeg was. Dat is onze fout, niet die van de spelers."

 

"We moeten bekijken wie klaar is om ons naar de volgende stap te loodsen en van wie het beter is om afscheid te nemen."

Anderlecht is al klaar met dit seizoen.

"Als we verkopen, moet dat met een meerwaarde voor ons zijn"

Er waren ook lichtpuntjes zoals Zeno Debast en Bart Verbruggen. Kan Anderlecht die goudhaantjes aan boord houden?

 

Jesper Fredberg: "Er zal altijd interesse zijn, maar beide spelers begrijpen dat ze ondanks een ontgoochelend seizoen een goeie ontwikkeling hebben gehad. Speeltijd is sowieso het belangrijkst voor jonge gasten."

 

Maar de Deen weet ook hoe de markt werkt. "Als we hen wensen te verkopen, dan moet dat volgens onze verwachtingen zijn. Of we geld nodig hebben? Elke club heeft centen nodig, behalve Chelsea."

 

"We moeten spelers verkopen, zeker nu we niet Europees spelen. Ons budget is fragiel, maar dat betekent niet dat we niet ambitieus zijn."

 

"Ik hoop dat we niet hoeven te verkopen, maar als we het doen, dan moet dat met een meerwaarde zijn voor ons. We mogen niet verzwakt uit de transferperiode komen deze zomer."

 

"We willen sterker worden als we verkopen. Maar als een aanbod vanuit ons standpunt steek houdt, dan bestuderen we dat."

 

Nieuwe spelers overtuigen wordt niet makkelijk. "Klopt. We hebben hoge verwachtingen en onze aanwinsten moeten de basisploeg versterken."

 

"We denken niet aan spelers op korte termijn. Ze moeten hier iets willen bereiken. In het eerste jaar zal niet alles perfect zijn, maar we moeten naar het potentieel kijken."

Rode Duivel Zeno Debast.

"Wouter Vandenhaute laat ons ons werk doen"

Voor een groot deel van de aanhang blijft Wouter Vandenhaute, intussen niet-uitvoerend voorzitter, de gebeten hond. "Ik heb een goeie band met hem en hij laat ons ons werk doen. Hij werkt in de achtergrond."

 

"Onze samenwerking is goed en uiteraard informeer ik hem over wat we willen doen, maar de discussie over spelers is iets tussen mezelf, onze staf en de scoutingscel. Dat behandelen we hier, maar ik moet uiteraard rapporteren als we geld nodig hebben."

 

Over de roep om het ontslag van Vandenhaute dribbelt de CEO heen. "Ik hoop dat iedereen met een hart voor deze club samen iets wil bereiken. Ik wil de club verenigen. Als we intern en extern niet verenigd zijn, dan lukt het nooit."

Brian Riemer is de juiste man voor volgend seizoen. Ik mag niet alleen afgaan op de resultaten.

Jesper Fredberg

Aan coach Brian Riemer twijfelt zijn landgenoot niet. "Ja, hij is de juiste man voor volgend seizoen. Dat moet ik objectief bekijken."

 

"Ik mag niet alleen afgaan op de matchen, maar ik moet ook kijken naar wat er hier gebeurt. Het zou te zwartwit zijn om te evalueren op basis van de resultaten. En er zijn ook positieve zaken waar we op kunnen bouwen."

 

De druk op de Deense tandem is hoog. "Jawel, en dat is ook fair. Ik zou deze job nooit hebben aangenomen als die druk er niet was geweest. Zo werk ik ook het best."

Brian Riemer behoudt het vertrouwen van zijn CEO.

"Kampioen worden? Zo snel mogelijk is een fair antwoord"

Kan Jesper Fredberg de ambities van Anderlecht concreet vertalen? "We moeten een verenigd team zijn met een duidelijke identiteit en met spelers met meer kwaliteit."

 

"Prestaties en stabiliteit zijn de bouwstenen. De top 6 volgend seizoen? Ja, daar twijfelen we niet over. Ik verwacht ook dat we dat zullen halen."

 

Maar kampioen worden... "Als ik dat kon zeggen... Wanneer? Zo snel mogelijk, dat is een fair antwoord."

 

"Maar we moeten realistisch zijn. In deze situatie kunnen we daar niet over praten. Het vraagt tijd. Soms komt zoiets sneller dan verwacht, maar het voetballandschap is veranderd."

 

"Wij zijn niet meer de leider. We werken erg hard om dat weer te worden, maar we moeten bepaalde factoren beter onder controle houden."