Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Biniam Girmay wil gemiste voorjaarsstart op verjaardag goedmaken: "Ik verlang nu al naar de Ronde"

 di 28 maart 2023 07:40
"
Biniam Girmay, vorig jaar dé ontdekking, lijkt nog op zoek te zijn naar zijn beste vorm.

Het is nog niet het wielervoorjaar van Biniam Girmay geworden. De Eritreeër won vorig jaar Gent-Wevelgem en schreef zo geschiedenis als eerste Afrikaanse winnaar van een klassieker. Maar dit jaar volgt de bevestiging vooralsnog niet. Sammy Neyrinck bracht de jonge renner een bezoekje en blikte met hem vooruit op de Ronde van Vlaanderen. Toevallig is 2 april ook zijn verjaardag.

28e in Milaan-Sanremo, opgave in de E3 Saxo Classic en ook in Gent-Wevelgem liep het maar niet voor Biniam Girmay. De winnaar van vorig jaar eindigde als voorlaatste, op de 97e stek.

 

De revelatie van vorig seizoen is op zoek naar de koers van de bevestiging. 

 

"Het loopt voorlopig nog niet goed", vertelt Girmay aan Sammy Neyrinck in Vive le vélo, leve de Ronde. "Gelukkig volgt er nog een lange periode."

 

De troefkaart van Intermarché - Circus - Wanty gaf toe dat hij zondag in de helse weersomstandigheden zijn brandstoftank te weinig had gevuld.

 

"Voeding is essentieel geworden in het huidige wielrennen en dat heb ik de voorbije koersen ondervonden. Nu weet ik dat ik de volgende wedstrijd zeker 90 gram koolhydraten per uur moet eten."

 

Het slechte weer deert hem in elk geval niet. "Ik hou ervan om zo over de kasseien te rijden", klinkt het ontspannen.

Mijn familie gaat mijn verjaardagstaart aansnijden op het moment dat de Ronde van start gaat.

Biniam Girmay

Een beter resultaat aanstaande zondag dan maar? Girmay heeft namelijk meerdere redenen om te vlammen. Zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen én zijn 23e verjaardag.

 

"Ik heb al met mijn familie gebeld. Ze gaan mijn verjaardagstaart aansnijden op het moment dat de koers start. Dat brengt hopelijk geluk."

 

"Ik verlang nu al naar die dag. Iedereen weet dat de Ronde van Vlaanderen de beste koers is."

 

"Ik hou enorm van het publiek op de kasseistroken en op de hellingen. Door hun aanmoedigingen trap ik nog wat extra watts."

 

"Of ik mezelf intussen als een ambassadeur zie voor het Afrikaanse wielrennen? Neen. Ik ben gewoon Biniam, een kleine jongen. Ik heb nog niets gepresteerd, dus waarom zou ik een ambassadeur zijn?"

Ik verlang nu al naar zondag. Iedereen weet dat de Ronde de beste koers is.

Biniam Girmay

Aan de tafel bij Vive le Vélo hadden de gasten het nog even over de kansen van Girmay in de Ronde. 

 

"Het weer zal toch een stuk beter moeten zijn", denkt Marijn de Vries. "We mogen niet vergeten dat het vorig jaar haast zomerweer was tijdens Gent-Wevelgem."

 

"Het verbaast me trouwens dat hij 2 keer te weinig at tijdens een koers. Ook in de E3 speelde dat hem parten. Dan verwacht je toch dat hem dat niet nog eens overkomt?"

 

"Vorig jaar zat alles helemaal mee en dit jaar ondervindt hij dus wat meer pech. Alles zal opnieuw juist moeten zitten om een mooi resultaat te behalen."

Gerelateerd: