Ga naar de inhoud

Euforie: Japan klopt Amerikaanse MLB-sterren in finale van World Baseball Classic

 wo 22 maart 2023 09:02
Het was de 5e editie van het officieuze WK.
Japan won de WBC voor de 3e keer, de laatste keer was in 2009.

Japan is op dit moment het beste baseballland ter wereld. Het klopte in Miami gastheer en titelverdediger Verenigde Staten in de finale van de World Baseball Classic, het officieuze WK. Het werd 3-2 na een fantastische ontknoping: 2 teammaats van de Los Angeles Angels stonden tegenover elkaar. Shohei Ohtani wierp de Amerikaanse aanvoerder Mike Trout uit.

De vijfde editie van de World Baseball Classic, het vierjaarlijkse wereldtoernooi met 20 teams, werd door corona 2 jaar uitgesteld.

Japan won het toernooi een 3e keer, de laatste keer was in 2009. De VS blijft op 1 editie steken.

Dankzij homeruns van Munetaka Murakami en Kazuma Okamoto kwam Japan op voorsprong in het LoanDepot Park van de Miami Marlins.

Een beter einde konden de baseballfans zich niet wensen: in de laatste inning keek de Japanse superster Ohtani de Amerikaanse topper Trout in de ogen. De twee spelen in het dagelijkse leven samen bij de LA Angels.

Ohtani wierp Trout met enkele fastballs uit, waardoor Japan met 3-2 won. "Ik wilde mijn beste pitch laten zien", triomfeerde Ohtani, die uitgeroepen werd tot MVP van het toernooi. Japan won al zijn 7 matchen.

De finale was een heruitgave van de olympische finale van 2021, toen Japan met 2-0 de VS versloeg, maar toen lieten de Amerikanen hun Major League Baseball-vedetten thuis. Nu waren die wel van de partij. De WBC is trouwens het enige toernooi ter wereld waar de MLB-profs aan mogen meedoen.

(lees een reactie onder de tweet)

Bekijk de ontknoping:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Matchwinnaar Ohtani maakt het verschil al voor de match

Ohtani maakte het dus af voor de Japanners, maar ook voor de wedstrijd speelde hij al een beslissende rol. Hij zette met een felle motivatiespeech zijn teammaats op scherp.

"Ik zei hen dat ze moesten stoppen om het Amerikaanse team te bewonderen. Natuurlijk zijn dat allemaal bekende namen en supersterren. Al onze spelers kenden hen. Maar ik wilde niet dat ze daardoor aangeslagen zouden zijn. Ik zei: "Vergeet die gevoelens. Toon respect, maar blijf agressief en zelfverzekerd. We zijn gelijk, we kunnen ze kloppen."

Na de partij was de 28-jarige matchwinnaar door het dolle heen: "Dit is het beste moment van mijn leven."

Met de zege steekt Japan 3 miljoen dollar op zak, de VS 1,7 miljoen. De helft gaat naar de spelers, de andere helft gaat naar hun nationale federatie.