Ga naar de inhoud

Marc Willems: "Ook in finale van CEV Cup is Roeselare zeker niet kansloos"

 do 16 maart 2023 14:15

Zonder pardon heeft Roeselare woensdag de scalp van Piacenza gepakt in de halve finales van de CEV Cup. Onze volleybaljournalist Marc Willems was er bij in Italië. "Soms moet je wat geluk hebben, maar dit heeft Roeselare zelf afgedwongen", blikt hij terug op de match.

Marc Willems is eerlijk over zijn gevoel voor de wedstrijd: "Ik had het niet verwacht", vertelt hij. "Ik had gedacht dat Roeselare met 3-0 of 3-1 zou verliezen en dat had dan zou afhangen van hoe ze gespeeld hadden of ze nog eens kans zouden maken in de Golden Set."

 

In de eerste 2 sets was Piacenza gisteren duidelijk baas. "Door de geweldige opslagdruk van de Italianen kwam Roeselare er eigenlijk niet aan te pas. Als ze ook de 3e set op die manier verloren hadden, dan denk ik dat het moeilijk zou geweest zijn om dat nog om te draaien."

 

Maar in de 3e set begon het plots beter te draaien bij Roeselare. "Ik denk eigenlijk dat de spelers al lang in hun achterhoofd hadden dat ze het in de Golden Set zouden moeten doen", meent Willems.

We mogen dit niet toeschrijven aan geluk. Het is ook niet de eerste kaar dat Roeselare een Italiaanse ploeg klopt of het leven zuur maakt.

Marc Willems

In zo'n Golden Set is het simpel: alles of niks. "Bij 6-3 voor Piacenza leek het over. Maar dan werd het 6-6 en zag je de twijfel bij de Italianen. Ze wisten niet wat er gebeurde. Twijfel is een raar beestje, zelfs al heb je olympische of WK-medailles. Dan kan er plots veel voor een tegenstander."

 

"Roeselare is veel beter gaan spelen in die Golden Set, met meer risico's. Gewoon er vol voor gaan. En natuurlijk moet je soms ook wat geluk hebben, maar Roeselare heeft het wel zelf afgedwongen. Het is hun verdienste dat Piacenza begon te twijfelen."

 

"We mogen dit niet toeschrijven aan geluk. Er zit wel iets achter. Het is ook niet de eerste keer dat Roeselare een Italiaanse ploeg klopt of het leven zuur maakt. Roeselare heeft wel een Europese reputatie. Dat dit gebeurt, is dus geen puur toeval."

"Ik acht Roeselare niet kansloos in de finale"

Hoe moeten we de prestatie van Roeselare inschatten? "Piacenza is echt wel een Italiaanse topclub. Die ploeg is bij elkaar gekocht om kampioen te spelen en heeft onlangs de Italiaanse beker gewonnen. Dit resultaat, daar wordt over gepraat", verzekert Marc Willems.

 

In de finale komt Roeselare binnenkort een andere Italiaanse klepper tegen: Modena. "Roeselare heeft het voordeel dat ze de terugwedstrijd voor eigen volk mogen spelen. Het publiek zal er vol achter staan. Ik hoor dat het een stormloop op tickets is. De zaal is eigenlijk al uitverkocht."

 

"Modena is een ploeg met wereldtoppers, zoals de passeur van de Brazilianen of de Franse ster Earvin Ngapeth. Het is een ploeg van hetzelfde kaliber als Piacenza. Individueel zijn ze sterker dan Roeselare, maar je moet het ook doen als ploeg. Ik acht Roeselare zeker niet kansloos in de finale", besluit Willems.

Gerelateerd: