Ga naar de inhoud

Het familiedrama dat van Patrick Lefevere een "geldwolf" maakte: "Ik ben een geldzak, ja"

 do 16 maart 2023 09:37
" "
Patrick Lefevere is al decennia de baas van de Quick Step-ploeg.

In de tweede aflevering van de docureeks "Patrick Lefevere. Godfather van de Koers" staat - net als in het leven van Lefevere zelf - geld centraal. Die zucht naar geld blijkt een familiale oorsprong te hebben.

Een familiedrama dat nazindert

"In onze familie hebben we maar van 1 ding schrik: om zonder geld te vallen."

 

Een pijnlijke familiegeschiedenis heeft ervoor gezorgd dat geld plotseling centraal kwam te staan bij de Lefeveres. De vader van Patrick zag zijn autokerkhof failliet gaan en belandde zelfs even in de gevangenis.

 

"Alles werd in beslag genomen, zelfs de 30.000 frank op mijn spaarboekje", herinnert Lefevere zich nog.

De Atoma-schriftjes van Lefevere: "Ik was een geldzak, ja"

Patrick Lefevere begon op zijn 15e met wedstrijden te rijden en hij was vanaf het begin bezeten door wat hij daarmee kon verdienen. "Ik was een geldzak, al zeg ik het zelf."

Lefevere noteerde alles zorgvuldig in Atoma-schriftjes, waar hij naast het wedstrijdverslag ook neerpende hoeveel hij aan die koers had overgehouden. "En hoe beter ik reed, hoe langer het verslag was."

De harde, maar faire onderhandelaar

Patrick Lefevere heeft de reputatie een "geldwolf" te zijn en dan verwacht je ook een spijkerharde onderhandelaar. Maar dat blijkt uiteindelijk nog mee te vallen.

"Hij wordt zo niet afgeschilderd, maar Patrick is altijd eerlijk", zegt Tom Boonen. "Alleen wil hij zo niet overkomen. Hij wil hard overkomen."

Ook Bram Tankink zat ooit tegenover Lefevere aan de onderhandelingstafel. Hij had net een rit in de Ronde van Duitsland gereden en vroeg opslag. Het dubbele zelfs!

"Eerst zei hij: "Als ik iedereen die iets gewonnen heeft, opslag zou geven, dan ben ik volgend jaar failliet"", vertelt Tankink. "Toen hij hoorde dat ik het dubbele vroeg, lachte hij en zei hij: "In eender welk bedrijf krijg je een schop voor je kont als je dat durft te vragen.""

 

Maar uiteindelijk gaf Lefevere wel toe. "Hij heeft me gewoon eerst een halfuur laten zweten."

Kijk nu al naar alle afleveringen op VRT MAX