Ga naar de inhoud

Cafébazen willen voetbalvergoeding aan Eleven Sports liever niet betalen: "Woekerprijzen"

 wo 15 maart 2023 09:34
Om voetbal op café te tonen, moeten cafébazen extra betalen.
Om voetbal op café te tonen, moeten cafébazen extra betalen.

Horecazaken die zonder licentie de voetbalwedstrijden van Eleven Sports tonen, krijgen vanaf volgende maand een deurwaarder over de vloer. "Sommige cafés zullen het voetbal blijven uitzenden zonder te betalen, andere cafés zeggen hun abonnement bij Eleven op", klinkt het vanuit de Federatie van Cafés van België.

Afgelopen zomer maakte Eleven Sports (rechtenhouder van het Belgisch voetbal) bekend dat horeca-uitbaters sinds de start van het nieuwe voetbalseizoen, op 22 juli 2022, uitzendrechten moeten betalen.

 

Het gaat om vergoedingen van 69,95 euro per maand (voor kleine cafés) tot 149,95 euro (voor grote cafés).

Horecazaken die voetbalbeelden van de zender tonen en geen vergoeding betalen bovenop hun maandelijkse abonnement, mogen een deurwaarder aan de deur verwachten.

 

Een aderlating voor veel caféhouders. "De cafésector komt nog maar net uit 2 zware crisissen: de coronacrisis en de energiecrisis", zegt Eric Beunckens van de Federatie van Cafés van België.

 

"De vergoeding van Eleven Sports erbovenop is een extra kost die voor veel caféhouders moeilijk om te dragen wordt."

Wat zijn de caféhouders zelf van plan? "Uit een kleine enquête blijkt dat een minderheid van hen, tegen hun zin, beslist heeft om te betalen."

 

De meerderheid zal de vergoeding dus negeren. "Sommige caféhouders zullen het voetbal blijven uitzenden zonder te betalen, andere caféhouders zullen hun abonnement opzeggen bij Eleven."

"Muziek kost 760 euro per jaar, voetbal 1.200 euro"

Een van de cafébazen die wel de vergoeding betaald hebben aan Eleven, is Erik Van de Maele.

 

"Omdat ik al 4 à 5 brieven had gekregen met een verzoek om te betalen. Ik heb het bedrag dan maar gestort, omdat ik dacht dat ik anders in de problemen zou komen."

 

Cafébazin Kim Uytterlinden ergert zich vooral aan de hoge prijs. "Het gemiddelde café zal 100 euro per maand bedragen, dat is een stevig bedrag."

 

"Om muziek te draaien in ons café betalen we jaarlijks 760 euro aan Sabam. Om voetbal uit te zenden moeten we 1.200 euro per jaar betalen. Hoe komt Eleven aan zulke woekerprijzen?"

 

Is er een oplossing voorhanden? "Als de vergoeding minder hoog is, dan is het bespreekbaar."

Gerelateerd: