Ga naar de inhoud

Gent wijst naar zware neerslag én energiecrisis, "maar na seizoen wordt toplaag vervangen"

 vr 10 maart 2023 15:39

Niet doelpuntenmaker Gift Orban, maar de staat van het veld was gisteren het gespreksonderwerp na de match van AA Gent in de Conference League. Door de hevige regen en de grote plassen op het terrein was er van voetbal na de rust amper nog sprake. Hein Vanhaezebrouck was kritisch voor de eigen grasmat. "Na het seizoen zal de toplaag vervangen worden", klinkt het een dag later.

"We besteden veel te weinig aandacht aan ons veld", prikte Hein Vanhaezebrouck richting zijn bestuur na het 1-1-gelijkspel. KAA Gent zette vandaag een mededeling op de clubwebsite om te reageren op de heisa. Intussen een beproefd recept bij de club.

 

"KAA Gent heeft meteen een plan van aanpak opgesteld om het terrein er bovenop te helpen voor de thuismatch tegen Eupen op 19 maart", klinkt het. "De club doet er alles aan om de staat van het veld te verbeteren."

 

Maandag komen alle betrokken partijen, waaronder de terreinverzorgers en het bedrijf dat de grasmat heeft aangelegd, samen om het probleem te bespreken. "Daarna is er een break tot 8 april, wanneer KAA Gent bezoek krijgt van Union."

 

Dat is de oplossing op korte termijn. En dan? "Na het seizoen zal de organische toplaag van het veld vervangen worden."

Weersomstandigheden, energiecrisis en drukke kalender

Tot zover de oplossing, maar Vanhaezebrouck wees dus ook naar het eigen bestuur als oorzaak voor het probleem. In het bericht op de website haalt de club een reeks verzachtende omstandigheden aan.

 

"Het drainagesysteem doet en deed zijn werk. Vanmorgen waren er alvast geen plassen meer te zien op het veld."

 

"Maar de omstandigheden waren erg moeilijk. Daags voor de wedstrijd lag er een sneeuwtapijt op het veld. Dankzij de veldverwarming verdween die in de loop van de dag, maar er viel ook veel regen. KAA Gent had daarom bij de UEFA een verzoek ingediend om de avondtraining van Basaksehir op een ander veld te laten plaatsvinden. Helaas wilden de bezoekers niet uitwijken en is UEFA hen daarin gevolgd."

 

"Niet ideaal, maar vooral de zware regenval tijdens de wedstrijd had gevolgen voor de bespeelbaarheid van het veld. Uit gegevens van het KMI blijkt dat er donderdag bijna 20 mm regen viel, waarvan ruim 10 mm tijdens de wedstrijd. Die cijfers zijn niet uitzonderlijk, maar de langdurige neerslag in combinatie met de piek tijdens de match zorgde voor problemen. Was de aftrap vroeger gegeven, dan was het veld wellicht beter gespaard gebleven."

Gent had bij de UEFA een verzoek ingediend om de avondtraining van Basaksehir op een ander veld te laten plaatsvinden. Helaas wilden de bezoekers niet wijken en is UEFA hen daarin gevolgd.

Het hevige weer dus, maar ook de energiecrisis en de drukke kalender speelden hun rol. "Dat ons veld het moeilijk kreeg, is ook te wijten aan de mindere staat van de organische toplaag. In november en december zijn de groeilampen voor het gras door de torenhoge energieprijzen minder ingezet."


"Eind december werden in één week 3 thuiswedstrijden gespeeld (KAA Gent Ladies-Zulte Waregem, KAA Gent-Cercle Brugge en KAA Gent-Standard). De slechte weersomstandigheden deden het veld toen al een eerste keer geen goed. De dichtheid van het gras nam erdoor af."


Maar die toplaag zou in de toekomst dus geen probleem meer mogen vormen.

Gerelateerd: