Ook KAA Gent moet vrede nemen met gelijkspel na doldwaas waterballet in tweede helft

do 9 maart 2023 21:38
BAS
1-4
GNT
  1. 15' - Verv. Eden Karzev door Danijel Aleksic
  2. 17' - Doelpunt - Stefano Okaka Chuka (0 - 1)
  3. 36' - Doelpunt - Gift Emmanuel Orban (1 - 1)
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 09/03/23 - 21:00
17'
Stefano Okaka Chuka
0 - 1
17'
36'
Gift Emmanuel Orban
36'
1 - 1

Hattrick aan draws voor de Belgische ploegen in Europa. Ook KAA Gent kwam niet verder dan een gelijkspel tegen het Turkse Basaksehir. Stefano Okaka (ex-Anderlecht) opende de score met een dubieuze treffer, Gift Orban maakte met een gelukje de gelijkmaker. Na rust zorgde een stortvloed ervoor dat het veld onbespeelbaar werd. Vooral de Buffalo’s waren als best voetballende ploeg de grootste benadeelde.

KAA Gent-Basaksehir kort samengevat:

• Sleutelmoment: Vlak voor de rust kan Hong er na een fenomenale tegenstoot 2-1 van maken. De Zuid-Koreaan komt niet goed uit met zijn stappen en "mikt" onbegrijpelijk naast. Het was het doelpunt van de zege geweest, want na rust werd niet meer gevoetbald.

• Man van de Mach: Alessio Castro-Montes verstuurde de ene gevaarlijke voorzet na de andere vanaf de rechterkant. Zelfs een bommetje van de Turkse "fans" kon hem niet uit zijn lood slaan.

• Statistiek: Gift Orban is a gift that keeps on giving. Met 5 doelpunten in 7 wedstrijden zijn de cijfers van de winteraankoop fenomenaal te noemen.

• Hoofdrol: De greenkeepers van de Ghelamco Arena gaan een slapeloze nacht tegemoet. Het veld in Gent veranderde na rust in een modderpoel. Valt het nog te redden of moet er een nieuwe grasmat komen voor het slot van het seizoen?

Okaka kopt Basaksehir op voorsprong

Met (ex-)Rode Duivel Adnan Januzaj voor het eerst als basisspeler tussen de lijnen, begon Basaksehir, gesteund door 2.000 doldwaze Turkse fans, als beste aan de wedstrijd.

Na een kwartier spelen, opende ex-Anderlecht-aanvaller Stefano Okaka de score met een rake kopbal. Hij rondde randje buitenspel een knappe tegenstoot van de Turken af na balverlies van Julien De Sart.

Okaka leek wel net voorbij Michael Ngadeu te staan op het moment van zijn kopbal, maar de VAR zag er geen graten in. De bedenkelijke lijn die werd getrokken, bracht weinig duidelijkheid.

Gent komt langszij, maar vergeet af te maken

Na de 0-1 schoot Gent wakker. Het versierde eerste nog kleine kansjes via de alweer sterk spelende Malick Fofana en aanvoerder Sven Kums, waarna het tien minuten voor de rust wel eindelijk raak was.

Hugo Cuypers miste na knap voorbereidend werk van Fofana eerst nog een niet te missen kans vanop twee meter. Gelukkig was Gift Orban goed gevolgd om de gelijkmaker via een Turkse verdediger in doel te glijden.

Bijna mocht AA Gent nog met de verdiende voorsprong gaan rusten, maar Hong wrong een uitstekende counter de nek om van dichtbij.

Waterpolo na rust

Meteen na de rust werd duidelijk dat de hele tweede helft een maat voor niets zou worden door de aanhoudende regen in Gent.

De Ghelamco Arena veranderde in een zwembad waar de voormalige voorzitter van de Belgische Zwembond (Michel Louwagie) trots op zou zijn. Voetballen? Neen, dat zat er niet meer in.

Invaller Laurent Depoitre kopte diep in de tweede helft wel nog een bal tegen de lat, al was doelman Volkan Babacan in de buurt.

Dit Gent heeft absoluut de kwaliteiten om Basaksehir, dat een maand geen wedstrijd speelde door de verschrikkelijke aardbeving in Turkije, volgende week in eigen huis te kloppen. Al was het met een doelpunt extra wel met een geruster gemoed afgereisd naar Istanbul.