Ga naar de inhoud

Kijk vanaf vanavond naar "Godfather van de koers": "Cavendish is de enige die niet heeft meegewerkt"

 wo 8 maart 2023 10:57
" "
Patrick Lefevere is 68 en al decennia de baas van een van 's werelds beste wielerploegen.

Patrick Lefevere, Godfather van de koers. Dat is de titel van de nieuwe reeks die vanaf vanavond loopt op Canvas. Zes weken lang krijgen we een inkijk in het leven en vooral het werk van Patrick Lefevere. Wie is de ploegbaas van Soudal-Quick Step? Lieven Van Gils volgde Lefevere en sprak met tal van (ex-)renners om een beeld te schetsen. "Alleen Mark Cavendish wilde uiteindelijk niet meewerken."

Lefevere ontmoet Alaphilippe na WK in Leuven: "Wie heeft er de koers voor jou gewonnen? Remco"

"Lefevere speelt het soms hard, maar wel volgens de regels"

Wie Godfather zegt, zegt maffia. Waarom die titel voor de docureeks? "Er zit wel een bijklankje aan, maar dat zit er aan de figuur van Patrick Lefevere misschien ook wel", zegt Lieven Van Gils. "Maar hij is ook "the godfather" van de koers, kijk maar naar het palmares van zijn ploeg. Dat is indrukwekkend."

 

"En er is ook een ander aspect, "the godfather" is een baas. En dat is Lefevere ook. Dat zegt hij ook zelf, hij windt daar geen doekjes om. Ik denk dat hij het zelf een compliment vindt, "the godfather"."

 

Er is wel een belangrijke kanttekening. "Lefevere blijft - in tegenstelling tot het personage in de maffiafilm - wel correct. Hij speelt het soms hard, maar wel volgens de regels van het spel."

 

In de docu komen veel mensen aan het woord, uit de sportieve omgeving, maar ook uit het privéleven van Lefevere. "Ik dacht echt dat we toch wel wat uithalen zouden kunnen noteren. Omdat er toch nog wel wat mensen rekeningen zouden hebben openstaan met Lefevere. Maar dat is niet gelukt."

 

"Iedereen sprak met veel respect en dat verraste mij. Finaal wordt zijn eerlijkheid blijkbaar toch geapprecieerd, ook al is dat op het moment van de feiten misschien anders."

 

"Mark Cavendish is uiteindelijk de enige die niet heeft meegewerkt aan de reeks. Hij had eerst toegezegd, maar trok dan toch weer zijn staart in."

Iedereen sprak met veel respect over Lefevere en dat verraste mij. Finaal wordt zijn eerlijkheid blijkbaar toch geapprecieerd.

"Eerlijk, we dachten dat we het laatste jaar van zijn carrière aan het filmen waren"

Dus kunnen we in de reeks een even harde Lefevere verwachten? "Hij heeft zeker ook een empathische kant. En pas op, je leert ook wel hoe hij als mens zo geworden is. Als kind heeft hij bijvoorbeeld zwarte sneeuw gezien."

 

"Zijn vader is failliet gegaan, hij heeft zijn vader bezocht in de gevangenis, een deurwaarder is alle spullen komen halen... Toen heeft hij beslist dat hij dat nooit wou meemaken. Daardoor heeft hij zijn centjes altijd zo zorgvuldig geteld."

 

"Niet vergeten, hij is ook eens bijna dood geweest, hé. Zijn leven heeft aan een zijden draadje gehangen. Hij heeft zichzelf toen beloofd dat hij het anders zou doen, maar dat is niet gelukt. Het is de dood misschien een beetje uitdagen. En dat beseft hij ook en daar spreekt hij ook open over."

 

De opnames van de reeks zijn al een hele tijd bezig, al van voor de coronacrisis. "Eerlijk, ik dacht toen dat we het laatste jaar van Lefevere aan het filmen waren. En dat we de reeks zouden neerleggen met zijn pensioen. Maar door Remco Evenepoel heeft hij nog een doorstart gemaakt."

Wat zie je in Patrick Lefevere, Godfather van de koers?

 

  • aflevering 1 (8/03): maak kennis met de crisismanager in Patrick Lefevere. Hoe gaat hij om met stress? Ook zijn dichte familie komt voor het eerst aan het woord.

  • aflevering 2 (15/03): alles draait om geld. Is Lefevere een geldwolf? Waarom is dat geld zo een grote bron van stress voor hem?

  • aflevering 3 (22/03): Lefevere heeft al vier wereldkampioenen in zijn ploeg gekweekt. Wat is zijn rol daarin? Johan Museeuw, Tom Boonen en Remco Evenepoel vertellen het zelf.

  • aflevering 4 (29/03): Lefevere is ook zelf een veelbesproken figuur. En ook over zijn ploeg gingen er in het verleden al wilde geruchten de ronde. Onder andere Wouter Vandenhaute en journalist Hans Vandeweghe komen aan het woord.

  • aflevering 5 (5/04): winnen is het enige wat telt. Heel wat ex-renners komen vertellen over de aanpak van Lefevere.

  • aflevering 6 (12/04): Soudal-Quick Step heeft met Remco Evenepoel een nieuw goudhaantje. Maar de ploeg zal zich wel moeten heruitvinden als Lefevere zijn droom ooit de Tour te winnen, wil waarmaken.

    De uitzendingen zijn telkens op Canvas na De Afspraak. Vanavond is dat om 21.20 uur. U kunt natuurlijk ook op VRT MAX kijken.