Ga naar de inhoud

Sneeuw blaast openingsrit van O Gran Camiño af (al wisten de koplopers dat niet)

 do 23 februari 2023 16:10

Tourwinnaar Jonas Vingegaard zal zich zijn eerste koersdag van 2023 wel anders voorgesteld hebben. In plaats van een rustig ritje onder de Spaanse zon kreeg hij in O Gran Camiño een beestachtige etappe in de sneeuw. Op 20 kilometer van het einde besliste de organisatie om de stekker eruit te trekken.

O Gran Camiño - "de grote weg" in het lokale dialect - werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd en gedomineerd door Alejandro Valverde, die er zijn laatste profzege(s) wist te behalen.

Dit jaar trok de koers in Galicië, een regio in het noordwesten van Spanje, met Jonas Vingegaard opnieuw een grote naam aan. De Tourwinnaar komt er warmdraaien met het oog op Parijs-Nice en de rest van zijn seizoen.

Maar veel warm te draaien viel er niet. Tijdens de etappe toverde de regen zich plots om in sneeuw, die steeds harder uit de lucht kwam vallen. Onder meer Vingegaard zelf ging de organisatie ervan overtuigen dat dit niet meer menselijk was. Op 20 kilometer van finishplaats Sarria werd de etappe definitief geannuleerd.

Opmerkelijk was wel dat er blijkbaar niemand de drie koplopers (Moscon, Schönberger en Hernaiz) van deze beslissing op de hoogte had gebracht. Het trio kliefde nog een tijdje door de sneeuw voor ook zij te horen kregen dat het geen zin meer had.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.