Ga naar de inhoud

Justine Ghekiere klopt Van Vleuten en co. en is eindwinnares in Ronde van Valencia

 zo 19 februari 2023 16:25
" "
Justine Ghekiere ging voor de bergtrui, maar kreeg ook de eindzege in de schoot geworpen.

Onze landgenote Justine Ghekiere heeft de Ronde van Valencia voor vrouwen gewonnen, een vierdaagse rittenkoers met veel mooi volk. De 26-jarige verloor dan wel in een sprint met zijn tweeën de slotrit tegen de Nederlandse Elise Uijen, maar ze hield in eindafrekening 1 seconde over op haar teamgenote Ashleigh Moolman bij AG Insurance-Soudal Quick-Step. Voor Ghekiere is het de eerste profzege.

Gisteren in de koninginnenrit had de Zuid-Afrikaanse Moolman een dubbelslag geslagen. Maar veel voorsprong in de stand had ze niet: Spratt op 4 seconden, Van Vleuten op 6 seconden, Ghekiere was 11e op 21 seconden. 

In de 4e en laatste rit kreeg het peloton opnieuw wat hoogtemeters te verwerken, maar een pak minder dan daags tevoren: 1.365 tegenover 2.400.

In de laatste 30 km lagen nog 2 gecategoriseerde beklimmingen: de Alto de Barxeta van 1,3 km aan 6,3% en de Alto de Barx, 6,7 km aan 4,3% gemiddeld. De top lag op 15 km van de finish, waarna het in dalende lijn naar Gandia ging.

Het duurde lang vooraleer de vroege vlucht vorm kreeg, uiteindelijk slaagde een grote groep van 16 erin om weg te rijden uit het peloton, met één landgenote: Ghekiere. Met als doel de bergtrui.

 

(lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Veel voorsprong kregen de vluchters nooit, op 25 km van het eind bedroeg de bonus 1'40". Bergop brak de kopgroep in stukken, met een kleine groep trokken we naar de finish.

Elise Uijen wilde de sprint niet afwachten en viel aan op 10 km, ze kreeg wat later het gezelschap van Justine Ghekiere, die virtueel aan de leiding kwam.

In de sprint toonde Elise Uijen haar snelle benen en haalde ze het voor onze landgenote. Voor de 19-jarige Nederlandse is het haar eerste profzege. Ghekiere won nog nooit een eendagskoers of etappe in rittenkoers, maar heeft nu wel een eerste eindwinst te pakken. Ze volgt op de erelijst Annemiek van Vleuten op.

Ghekiere graaide ook de bergtrui mee: ze kwam op de 3 hellingen van de dag als eerste boven. Op de Alto de Barxeta leverde dat haar 3 bonificatieseconden op, die de doorslag gaven.

Ghekiere: "Ik heb hier geen woorden voor"

"Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen. Ik heb er geen woorden voor en besef niet echt wat er is gebeurd", reageerde Ghekiere na haar stunt.

"Ik mikte op die bolletjestrui en was vanmorgen tweede in dat klassement. Ik speelde alles of niets en ben in mijn opzet geslaagd. Eerst was ik mee in die ontsnapping, daarna kon ik bij Gaia Realini en Elise Uijen blijven op die laatste klim."

"Het is jammer dat ik die ritzege niet pak, maar ik had wel het bergklassement en daar was ik al heel blij mee. Tot ik plots besefte dat ook het algemeen klassement binnen was."

 

"Dit team is fantastisch en ik voel me hier goed. Iedereen gelooft en werkt voor elkaar. Ashleigh (Moolman) pakt de eindzege niet, maar het blijft wel in de ploeg."

Uitslag rit 4
1. Elise Uijen (Ned) 113 km in 2u52'33"
2. Justine Ghekiere z.t.
3. Karlijn Swinkels (Ned) op 16"
4. Anouska Koster (Ned) z.t.
5. Eleonora Camilla Gasparrini (Ita)  
6. Amanda Spratt (Aus)  
7. Ashleigh Moolman (ZAf)  
8. Mavi Garcia (Spa)  
9. Annemiek van Vleuten (Ned)  
10. Floortje Mackaij (Ned)  
Eindstand
1. Justine Ghekiere  
2. Ashleigh Moolman (ZAf) op 1"
3. Amanda Spratt (Aus)  
4. Annemiek van Vleuten (Ned)  
5. Olivia Baril (Can)  
6. Floortje Mackaij (Ned)  
7. Eleonora Camilla Gasparrini (Ita)  
8. Yara Kastelijn (Ned)  
9. Mavi Garcia (Spa)  
10. Cecilie Uttrup Ludwig (Den)  
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.